Otvorili Archeologické múzeum Veľkej Moravy v Bojnej

Obrázok k článku

Archeologické múzeum Veľkej Moravy otvorili v Bojnej v okrese Topoľčany. Verejnosti predstavuje významné slovanské nálezy, ktoré sa archeológom podarilo v Bojnej nájsť počas niekoľkých rokov výskumu. Návštevníci tu môžu vidieť napríklad šperky, poľnohospodárske nástroje, rôzne predmety v tvare kríža, kopije, hroty šípov či jazdecké ostrohy. Nechýbajú ani najnovšie nálezy ako je hrob príslušníčky vyššej spoločenskej vrstvy Slovanov. „V múzeu sú vystavené mnohé unikátne artefakty, napríklad nákončie honosného meča, striebrom tauzované s figurálnymi motívmi, ktoré je absolútnym unikátom v celom slovanskom svete a ktoré tu po prvý raz vystavujeme,“ povedal vedúci archeologického výskumu v Bojnej Karol Pieta.
Medzi exponátmi nechýbajú ani najvýznamnejšie nálezy z Bojnej – pozlátené plakety, ktoré zdobili prenosný oltár a tiež celý odlievaný zvon, ktorý dodnes zvoní. Je jedným zo štyroch zvonov, ktoré sa zo začiatku 9. storočia zachovali v rámci celej Európy. Dva z nich sú vo Vatikáne a jeden v nemeckom Schleswiegu. „Keď si zvážime, že zvuk, ktorý počujeme, je zvuk, ktorý počuli velikáni veľkomoravského obdobia, je to svojím spôsobom magické,“ podotkol Pieta. Bojná je významnou archeologickou lokalitou s nálezmi zo 7. až 10. storočia, prevažná väčšina však pochádza z 9. storočia. Objavenie náleziska vyvrátilo hypotézu, že Nitra bola jediným mocenským centrom 9. storočia na našom území. Veľké množstvo pozoruhodných nálezov dokazuje, že Bojná bola sídlom miestneho kniežacieho rodu.
Nové múzeum zriadila obec a Archeologický ústav SAV v Nitre v zrekonštruovanej budove obecného úradu. Súčasťou je aj infocentrum regiónu pre návštevníkov. Prvá expozícia vznikla v kultúrnom dome v roku 2007, teda ešte pred začatím systematického archeologického výskumu. „Zvažovali sme, ako múzeum umiestniť do iných, dôstojnejších priestorov a rozhodli sme sa, že zrekonštruujeme časť obecného úradu. Pustili sme sa do toho vlastnými silami, hoci nám mnohí neverili, že to dokážeme,“ povedal Jozef Vančo, ktorý bol starostom obce do 1. mája. Archeologické múzeum Veľkej Moravy je otvorené v pracovné dni od 10:00 do 16:00 a cez víkendy od 10:00 do 14:00.

Obrázok k článku

Riaditeľ Archeologického ústavu v Nitre Matej Ruttkay poukázal na to, že výskum v Bojnej bude tento rok pokračovať len v oklieštenej forme, pretože archeológovia tento rok nedostali od štátu na systematické výskumy ani cent. V súčasnosti preto zháňajú peniaze od sponzorov a z iných zdrojov ako štátnych. Okrem výskumu tento rok plánujú zrekonštruovať priamo na nálezisku vstupnú bránu do hradiska a jedno slovanské obydlie. Verejnosť si ich bude môcť pozrieť pravdepodobne už na jeseň. „Návštevník by tak mal oveľa lepší zážitok z návštevy tejto významnej lokality, pretože by videl, ako to tam v minulosti naozaj vyzeralo,“ skonštatoval Ruttkay.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Archeológovia našli dve slovanské mohyly

Dve slovanské mohyly objavili archeológovia pri výskume v Bojnej v okrese Topoľčany. Priamo k hrobom sa zatiaľ nedostali, v hlinenom násype však už našli kopiju a časti hrncov, ktoré by mohli pochádzať z hrobov. Presné datovanie mohýl určí ďalší výskum. V nálezisku Bojná z obdobia 9. storočia sa už predtým našli pozlátené plakety, ktoré dokladajú kresťanstvo a písmo na našom území ešte pred príchodom Cyrila a Metoda. Systematický archeologický výskum sa tu začal v roku 2007 vďaka vládnej dotácii.