Otvoria Vodnú cestu na Soľnohrad

Obrázok k článku

V prvý septembrový deň sa na lúke pod Soľnohradom pri Ruskej Novej Vsi uskutočnia Hradné slávnosti. Ide vôbec o prvé hradné podujatie na tomto hrade. Okrem pripraveného programu na ňom chcú predstaviť aj jeho jedinečnosť – Vodnú cestu na Soľnohrad.

 

Ako pre agentúru SITA uviedol Martin Sárossy z občianskeho združenia Rákociho cesta, správca hradu, verejnosti známeho aj ako Zbojnícky hrad, jedinečnosť spočíva v tom, že ide o jediný z hradov Prešovskej hradnej cesty, ktorý má po ceste naň vodu. „Žiaden iný hrad nemá po ceste nejakú studničku, potok či prameň. Kapušany ho v minulosti mali, ale zanikol po zosuvoch,“ vysvetlil Sárossy. Na náučnom chodníku, ktorý má vyzdvihnúť špecifikum Soľnohradu, sú štyri studničky, kde prameň vyteká z najstaršieho vodojemu v okrese Prešov z roku 1936. „Chceme prebytočnú pitnú vodu z tohto vodojemu upraviť tak, aby si ju návštevníci mohli načerpať a čo-to sa dozvedieť aj o histórii tohto vodojemu, ktorá je zachytená v miestnej kronike,“ vysvetlil Sárossy. Zaujímavé informácie sa návštevníci dozvedia z osadenej informačnej tabule. Náučný chodník, ktorého výstavbu podporila nadácia Ekopolis, otvoria práve na prvých hradných slávnostiach 1. septembra.

 

Ako informoval Sárossy, zviditeľniť chcú aj samotnú nespevnenú lesnú cestu na hrad, ktorú dobrovoľníci postupne v spolupráci s obcou a lesníkmi upravujú. Cesta vedie zhruba od tretiny trasy z parkoviska a nadväzuje na jej asfaltovú časť. „Cesta bola neprejazdná a po ťažbe zdevastovaná a postupne sa ju snažíme upraviť a zveľadiť. Cieľom je, aby bola prejazdná pre bicykle aj kočíky. Každý rok robíme kúsok tak, aby si cyklisti snáď už budúci rok mohli vychutnať nerušenú cestu na Soľnohrad,“ dodal Sárossy s tým, že určite by pomohlo, ak by bola upravená aj asfaltová časť cesty, čo je ale nad sily dobrovoľníkov. Oficiálna turistická trasa meria od parkoviska po hrad 1,4 kilometra. Parkovisko pre rastúcu návštevnosť obec už rozšírila zhruba o 30 miest na celkovú kapacitu 50 vozidiel.

 

V rámci prvých hradných slávností sú okrem toho pripravené folklórne vystúpenia, šermiari s ukážkami dobových zápasov, sokoliari, remeselníci i občerstvenie. Zinscenovaný bude príbeh o kňažnej Izre, ktorá mala postavený hrad z kvádrov soli. Organizátori chcú okrem toho spropagovať aj aktivity, ktoré sa na hrade dejú. „Soľnohrad je na okraji záujmu ministerstva kultúry, keďže je to malý hrad a nemôže sa rovnať hradom, ktoré čerpali dotáciu na nezamestnaných. Tu bola už štyrikrát takáto žiadosť zamietnutá, takže sme odkázaní na dobrovoľníkov, dve percentná z dane a malých grantov. Táto akcia má byť aj akýmsi poďakovaním tým, čo pomohli a motiváciou na pomoc pri obnove hradu pre ďalších,“ povedal Sárossy. Vstupné na podujatie je dobrovoľné.

 

Ruiny hradu

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Obrázok k článku

Strielne

Obrázok k článku

Pohľad z hradu na štíty Vysokých Tatier

Obrázok k článku

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články