Otvorený list združenia Zachráňme hrady ministerke kultúry SR

Obrázok k článku od zora.

Záujmové združenie Zachráňme hrady vyzvalo dnes v otvorenom liste ministerku kultúry Ľubicu Laššákovú, aby urýchlila spracovanie zmlúv o poskytnutí dotácií v programe Obnovme si svoj dom, aby sa čo najskôr mohli začať práce na záchrane slovenských pamiatok. „Odborné komisie zasadali a rozhodli prednostne už vo februári 2018, aby sme všetci, ktorí pracujeme na pamiatkach v prírodnom prostredí, mohli využiť čo možno najdlhšie murársku sezónu, ktorá trvá od apríla do konca septembra,“ uviedol v liste Ratibor Mazúr, predseda združenia Zachráňme hrady. Dodal, že do polovice mája ministerstvo kultúry ešte nepodpísalo ani jednu zmluvu s členmi združenia alebo inými žiadateľmi o podporu.

 

Mazúr pripomenul, že do obnovy hradov a ruín sú prostredníctvom ministerstva sociálnych vecí, práce a rodiny zapojení aj nezamestnaní, ktorých jednotlivé združenia zamestnávajú už od 1. mája. „Avšak vami avizovaná materiálna podpora práce týchto nezamestnaných, náklady na odborné výskumy, projektovú dokumentáciu, náradie, koordinátorov ako aj podpora dobrovoľníckych workshopov a publikačnej činnosti je zaseknutá na vašom ministerstve,“ píše združenie Zachráňme hrady ministerke. A pripomína, že len v roku 2017 vytvorili 600 pracovných miest na sedem mesiacov. Laššákovú zároveň pozvali na otvorenie pracovnej sezóny na ktoromkoľvek z opravovaných hradov.

 

Ministerstvo kultúry pomáha majiteľom a správcom kultúrnych pamiatok dotáciami v rámci programu Obnovme si svoj dom. Minimálna výška poskytovanej dotácie je 150-tisíc eur a maximálna 950-tisíc eur. Zachráňme hrady zastupuje 28 subjektov, ktoré pracujú na zrúcaninách na celom Slovensku.

 

“Ministerka kultúry Ľubica Laššáková považuje transparentnosť pri rozdeľovaní dotácií za kľúčovú, preto všetkých 230 schválených projektov prerokovala s odborníkmi ministerstva a v termíne podpísala,” uvádza sa v reakcii MK SR, ktorú agentúre SITA poskytla hovorkyňa rezortu kultúry Jana Burdová. Zmluvy sa v týchto dňoch posielajú a po kontrolách sa pripravujú na prerokovanie a podpis ďalšie zmluvy, ktoré sa budú posielať na budúci týždeň. “Ministerka Laššáková zároveň pozvala predstaviteľov Združenia právnických osôb Zachráňme hrady na stretnutie, ktoré je naplánované na 24. mája,” dodala Burdová.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články