Oslavy výročia zrodu Turzovho renesančného oltárneho obrazu

Obrázok k článku (pofis.sk)

V Necpaloch sa budú cez víkend 15. – 16. októbra konať slávnosti pri príležitosti 400. výročia zrodu Turzovho renesančného oltárneho obrazu. Unikátny oltár Speculum Iustificationis dal v roku 1611 vytvoriť gróf Juraj Turzo (Thurzo) do kaplnky na Oravskom hrade, ktorý bol v jeho vlastníctve. V roku 1752 bol oltár prenesený do dreveného artikulárneho kostola v Necpaloch a odtiaľ do súčasného kostola, ktorý bol vybudovaný v roku 1840. V rokoch 2003 – 2006 oltárne obrazy reštaurovali. Ako informovala agentúru SITA tajomníčka pre mediálnu komunikáciu na Generálnom biskupskom úrade ECAV na Slovensku Edita Škodová, monumentálny drevený oltár z kaplnky na Oravskom hrade je pozoruhodný formou i obsahom. Podoba oltárneho celku s deviatimi obrazmi vychádza zo staršej grafickej predlohy z dielne norimberského rytca a vydavateľa Josta Ammana, navrhnutej evanjelickým teológom Casparom Melissanderom. Menšie tabuľové maľby na pevných krídlach v predele a oltárnom nadstavci zobrazujú biblické výjavy.

Časť oltárneho obrazu Turzovho oltára je zobrazená aj na výročnej známke vydanej k oslavám 400. výročia konania Žilinskej synody v roku 1610, ktorej iniciátorom bol práve palatín Juraj Turzo. Autorom výtvarného návrhu známky bol Dušan Kállay, rytcom Martin Činovský.

Známka 400. rokov Žilinskej synody bola ocenená dvoma cenami ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a získala aj ocenenie Krištáľovú známku za najkrajšiu známku roka od generálnej riaditeľky Slovenskej pošty, a. s. Umiestnila sa na 1. mieste v súťaži o najkrajšiu rytú poštovú známku Európskej únie Grands Prix de l’Art Philatlique.

V rámci osláv bude seminár o histórii oltára, akadémia, slávnostné služby Božie a tiež posviacka modlitebne v Žabokrekoch.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články