Oslavy Medzinárodného dňa detí v národnom múzeu

Naučiť sa niečo nové, ale najmä zabaviť sa môžu deti v najbližších dňoch v niektorej z pobočiek Slovenského národného múzea na Slovensku. Múzeá sídliace v palácoch, hradoch i skanzenoch pripravili pre deti počas víkendu 29. – 30. mája 2010 a nadchádzajúceho týždňa špeciálny program k Medzinárodnému dňu detí. Na zaujímavý program pozývajú rodiny pracovníci národného múzea v: Prírodovednom múzeu v Bratislave, Múzeu slovenskej dediny v Martine, v Múzeu Bojnice, Múzeu bábkarských kultúr a hračiek na Hrade Modrý Kameň, tiež v Spišskom múzeu, Múzeu Betliar, Múzeu Ľudovíta Štúra v Modre a v myjavskom Múzeu Slovenských národných rád. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia prezentácie a marketingu SNM.

Detská nedeľa je názov tradičného podujatia martinskej pobočky národného múzea v Jahodníckych hájoch v Múzeu slovenskej dediny. Podujatie v skanzene sľubuje hry, rozprávky aj folklór. Deti si tu napríklad v tvorivej dielni vyrobia gombíkovú frndžalku, handrovú bábiku či inú z tradičných hračiek prastarých rodičov.


Pre všetky deti, ktoré chcú spoznať Spišský hrad, pripravilo SNM – Spišské múzeum od pondelka 31. mája do piatka 4. júna podujatie Hradohranie. Deti sa na ňom zahrajú dobrodružné hry, ktoré im pomôžu preskúmať aj tie najtajnejšie zákutia hradu. Vyskúšajú hradnú kuchyňu a tí odvážnejší hradnú mučiareň či výstup na hradnú vežu. Na podujatí je zabezpečená zdravotná starostlivosť aj pitný režim, treba sa však vopred prihlásiť.


Bohatý celodenný program pripravuje na 1. júna aj SNM – Prírodovedné múzeum v Bratislave. Čo je to ekosystém, kto kde žije a ako to vlastne na našej planéte funguje, prezradí interaktívna hra o biodiverzite pre deti v školskom veku. Do múzea zavítajú aj sokoliari a deti sa môžu tešiť na prezentáciu tohto remesla spojenú s ukážkami. Ako sa správať v prírode a najmä na horách porozprávajú záchranári horskej služby, ktorí do hlavného mesta prídu aj so svojimi štvornohými pomocníkmi.


Zahrať sa na minulosť, spoznať čarovné príbehy alebo sa jednoducho v sprievode lektorov v dobových kostýmoch poprechádzať nádherným zámkom v Bojniciach môžu 1. júna malí i veľkí návštevníci SNM – Múzea Bojnice. Súčasťou bojnických osláv je aj sprievodný program v zámockej priekope.


Pri príležitosti Medzinárodného dňa detí pripravilo aj SNM – Múzeum Slovenských národných rád v Myjave netradičné dopoludnie pre deti. Na svoj sviatok 1. júna od 9:00 do 14:00 si tu vyskúšajú prácu s hlinou, maľovanie na drevo, servítkovú techniku, rôzne výtvarné postupy a zručnosť na hrnčiarskom kruhu.


Stredovekú históriu okúsia malí návštevníci Hradu Modrý Kameň, kde sídli SNM – Múzeum bábkarských kultúr a hračiek. V utorok tu oslávia špeciálny – Stredoveký deň detí. Deti si zahrajú historické hry. Po skúškach odvahy, rýchlosti, múdrosti a šikovnosti ich čaká pasovanie za rytierov a šľachtičné. V areáli hradu predvedú svoje umenie na historickom trhu remeselníci.


Pri príležitosti MDD SNM – Múzeum Ľudovíta Štúra organizuje v spolupráci so Základnou umeleckou školou v Modre otvorenie výstavy výtvarného odboru. Otvoria ju 3. júna o 17:00 v expozíciách múzea na Štúrovej ulici v Modre. Súčasťou vernisáže bude slávnostné odovzdanie diplomov absolventom výtvarného odboru.


Najmä na deti sa v piatok 4. júna zameria program v kaštieli Betliar. Deti sa môžu zabaviť maľovaním na tvár, kreslením veľkorozmerného obrazu kaštieľa, modelovaním a ďalšími hrami a súťažami. Na zvedavcov čaká výstava Vedecká hračka. V historickom parku im zahrá prešovské divadlo Portál – Divadlo bez opony. Súčasťou programu sú i prehliadky kaštieľa v sprievode princeznej. Deti rozveselí pobláznený šašo aj popletené strašidlo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Celoslovenská sieť SNM pozýva na návštevu aj cez sviatky

Slovenské národné múzeum (SNM) počas sviatkov upraví vo svojich múzeách otváracie hodiny. Kým na Štedrý deň a v Prvý sviatok vianočný budú múzeá zatvorené, na Štefana pozýva na prehliadku hneď niekoľko múzeí. Zároveň je pre návštevníkov pripravených niekoľko podujatí, ktoré im spríjemnia sviatočné chvíle, agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie SNM.

Hrad ožije rozprávkami

Ľubovniansky hrad ožije rozprávkami. Ľubovnianske múzeum pripravilo pre žiakov základných škôl tradičné podujatie pri príležitosti Medzinárodného dňa detí – Vstúpte s nami do rozprávky.

Pobočky SNM otvoria aj cez Veľkú noc

Špecializované múzea Slovenského národného múzea budú mať počas Veľkonočných sviatkov upravené otváracie hodiny. Počas všetkých štyroch voľných dní od 2. do 5. apríla bude pre návštevníkov otvorené Spišské múzeum v Levoči a Spišský hrad, Zámok Bojnice a hrad Červený Kameň. Na Veľký piatok 2. apríla bude otvorený hrad Červený Kameň a Spišský hrad od 9:00 do 16:00, Zámok Bojnice od 10:00 do 15:00, Spišské múzeum v Levoči – Mestská radnica, Dom majstra Pavla a expozícia Výtvarná kultúra na Spiši v čase od 9:00 do 17:00.

Slovenské národné múzeum

Slovenské národné múzeum je najväčšou múzejnou inštitúciou v Slovenskej republike. Pôsobí viac ako sto rokov. Má vo svojom zbierkovom fonde viac ako 3,5 mil. zbierkových predmetov zo všetkých vedných odborov. Spravuje aj niekoľko desiatok objektov, mnohé sú zapísané v Registri kultúrnych pamiatok Slovenskej republiky. Múzeum taktiež spravuje dve múzea ľudovej architektúry v prírode, päť hradov, ktoré patria k najnavštevovanejším na Slovensku. Spišský hrad je súčasťou pamiatkovej rezervácie na Spiši, zapísanej do Registra svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.