Oslávili 500 rokov kostola v Hervartove

Päťsto rokov existencie národnej kultúrnej pamiatky dreveného gotického kostolíka sv. Františka z Assisi v obci Hervartov pri Bardejove oslávili dnes celým radom podujatí. V chráme, ktorý stále využívajú pre svoj duchovný život miestni rímskokatolíci, sa konala slávnostná bohoslužba, ktorú celebroval košický arcibiskup Alojz Tkáč. V novom kostole Božského Srdca Ježišovho otvorili výstavu fotografií, dokumentujúcich zmeny exteriéru a interiéru vzácneho kostolíka. Zachytáva aj postupné reštaurovanie hlavného oltára Panny Márie, sv. Kataríny Alexandrijskej a sv. Barbory…

Kostol sv. Františka z Assisi je zachovanými znakmi gotického slohového obdobia jeden z mála na Slovensku a v strednej Európe. Podľa riaditeľa Šarišského múzea v Bardejove Františka Guteka stavba pochádza ešte z predreformačného obdobia a vybudovali ju pod bezprostredným vplyvom gotiky pred rokom 1500 alebo tesne po ňom. Tým je najstarším zachovaným typom dreveného kostola na Slovensku. Chvályhodné je, že žiadne stavebné úpravy jeho výzor podstatne nezmenili. Kurátor miestnej farnosti František Pavel povedal, že vďaka pomoci zo Štátneho fondu kultúry Pro Slovakia je chrám v dobrom stave. Najväčším ohrozením je strecha zo štiepaných šindľov, ktorú by chceli vymeniť. Nato však potrebujú asi milión Sk. Vlani ošetrili celé podkrovie a vymenili spodné trámy.

Slávnosť v Hervartove pozdravil vystúpením aj svetovo uznávaný orchester Virtuosi di Praga a folklórny súbor Šarišan z Prešova. Medzi hosťami bol generálny konzul Maďarskej republiky so sídlom v Košiciach György Varga. Ten podľa kurátora prisľúbil pomoc v navrátení originálov pohyblivých krídiel, doplňujúcich oltár v kostole, ktoré sú v Maďarskej národnej galérii v Budapešti.

TASR


Publikované na: www.sme.sk 19. 5. 2001

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Kláštorný kostol sa nedarí obnoviť už 50 rokov

ČERVENÝ KLÁŠTOR 29. septembra 2004 (SITA) – Zastavenie reštaurátorských prác v kláštornom kostole sv. Antona Pustovníka v Červenom Kláštore spôsobila transformácia fondu Pro Slovakia na program Obnovme si svoj dom. Vylúčením štátnych inštitúcií z možnosti uchádzať sa o granty z programu Obnovme si svoj dom vznikla podľa riaditeľky Krajského pamiatkového úradu v Prešove Márie Polákovej paradoxná situácia, pretože štátna inštitúcia zriadená ministerstvom kultúry nemá možnosť získať peniaze na obnovu kultúrnych pamiatok vo vlastníctve štátu.

Reštaurátori pôsobia v Levoči už 20 rokov

LEVOČA 12. júna 2003 (SITA) – Kostol sv. Jakuba v Levoči, kláštorný kostol v Červenom Kláštore a mauzóleum Andrassyovcov v Trebišove sú prioritami, na ktorých v súčasnosti pracuje Oblastný reštaurátorský ateliér (ORA) v Levoči. Tohto roku by malo byť ukončené južné nárožie s priľahlou balustrádou na kostole sv. Jakuba v hodnote 17 mil. Sk.