Oravský hrad sa tento rok rozsvieti

Obrázok k článku

19. mája 2008 – V Žilinskom kraji by sa mali postupne rozsvietiť všetky hrady, k už osvetlenému Hradu Strečno by mal tento rok pribudnúť Oravský hrad. “Našiel som partnerov, ktorých nadchla moja myšlienka osvetľovania hradov a tiež kaštieľov, a dnes môžem povedať, že ešte v tomto roku rozsvietime dominantu Oravy,” konštatoval predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juran Blanár.

Oravský hrad je druhým najnavštevovanejším hradom na Slovensku. “Projekt nového osvetlenia spracovala firma Citelum a po rokovaniach aj s Krajským pamiatkovým úradom v Žiline už nič nestojí v ceste jeho realizácii,” informoval agentúru SITA hovorca ŽSK Peter Kubica.

Od apríla 2006 možno v plnej kráse vidieť po západe slnka strečniansky hrad, ktorý osvetľuje každý večer a noc 26 reflektorov. “Som presvedčený, že obyvatelia kraja majú byť na čo pyšní a osvetlené hrady môžu byť večerným majákom kultúry nielen pre nich, ale aj pre turistov. ŽSK nezabúda ani na ďalšie skvosty histórie, ako Hrad Likava, Budatínsky hrad, ale aj kaštiele v Radoli, Oščadnici, Divinke či Sobášny palác v Bytči,” dodal žilinský župan.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oravský hrad

Zachovalý rozsiahly hrad, jeden z najmalebnejších hradov na Slovensku, týčiaci sa priamo nad obcou Oravský Podzámok na strmom vápencovom brale 112 m nad hladinou rieky Orava.

Oravský hrad

Oravský hrad patrí medzi najvýznamnejšie a najvyhľadávanejšie turistické atrakcie na Slovensku. Prvé historické údaje o Oravskom hrade sú z roku 1267. Oravský hrad aj s celým územím Oravy bol striedavo majetkom kráľa a bohatých zemepánov.

Turniansky hrad

Hrad bol postavený na krasovom kopci, vybiehajúcom zo Zádielskej planiny, na trase historickej cesty vedúcej z Gemera na Spiš. Vznikol v polovici 13.storočia a budovanie jeho fortifikačného systému trvalo až do 16.storočia.

Odpovede

  1. Osvetlovanie pamiatok
    http://www.obnova.sk/modules.php?name=textove&file=print&sid=2501

    Ja osobne radsej vidim ked je hrad nasvetleny makym svetlom a nie cely. Viac sa mi pozdava ked su niektore casti hradu ponorene do tmy. Uvidime co sa podari v pripade oravskeho hradu. Odporne je ked cely hrad alebo ina pamiatka plesti od bieleho halogenoveho, alebo vybojkoveho svetla.

    Davam do pozornosti starsi clanok
    http://www.obnova.sk/clanok-397.html
    Spišský hrad svieti, ochranár je zdesený

  2. Re: Osvtelovanie pamiatok
    Nočná silueta Oravského hradu zažiari od novembra nad riekou Orava. Druhý najnavštevovanejší hrad na Slovensku bude osvetľovať 83 svietidiel, 43 vo vnútri a 40 vonku.
    “Na nádvorí bude umiestnených šesť svietidiel, sedem sa inštaluje na veľkú terasu, jedno svetlo rozžiari glorietu, deväť svetiel sa situuje na hlavné nádvorie, štyri na vežu kostola, na vnútorné osvetlenie vežičky západnej bašty poslúži osem svetiel a na strechu Dubovského paláca sa osadí ďalších osem. Na 310-metrovú opevňovaciu hradbu sa umiestni 40 svietidiel s jasom v bielej, žltej a takzvanej neutrálnej farbe,“ spresnil riaditeľ Úradu ŽSK Pavol Holeštiak.

  3. Re: Osvetlovanie pamiatok
    Obnova.sk vam exkluzivne ako prve medium prinasa fotografiu oravskeho hradu z prvou skuskou osvetlenia.


    Ospravedlnte prosim technicku kvalitu fotografie z mobilneho telefonu. Viac fotografii coskoro.

    Autor fotografie: Zdenek Svestka

  4. nasvetlovanie pamiatok považujem za sposob vhodnej propagácie a snahu zvýrazniť pamiatky a tým aj prilákať turistov, ktorú sú dobrým príjmom pre prevádzkovateľov.
    Nasvetlovať však s mierou, nesvietiť za každú cenu, nie všetko (nasvietiť jednu dominantnú stranu, zvyšok nechať zahalené – ako s ženou, keby ukázala na prvý krát hneď nebolo by to tak zaujímavé:-) …

  5. Re: Osvetlovanie pamiatok
    Ekologické osvetlenie hradu stálo vyše milióna eur

    BRATISLAVA 5. októbra (SITA) – Nové osvetlenie Bratislavského hradu funguje už viac ako mesiac. Predseda Národnej rady SR Pavol Paška sa koncom augusta na kontrolnom dni rekonštrukcie hradného paláca vyjadril, že (osvetlenie – pozn. SITA) nám bude závidieť aj Viedeň. „Celkové náklady na inštaláciu svietidiel boli 1,19 mil. eur,“ informovala agentúru SITA Elena Valovičová z Oddelenia komunikácie s médiami Kancelárie NR SR. Uviedla, že osvetlenie je súčasťou rámcovej zmluvy k rekonštrukcii Bratislavského hradu, ktoré zabezpečuje zhotoviteľ – firma Váhostav SK,a.s.

    Podľa Valovičovej Hrad od 1. septembra osvetľujú reflektory, v ktorých sú energeticky úsporné a ekologické halogenidové svetelné výbojky. „Spotreba je 140 kW / h, denné náklady sú v priemere 28 eur,” dodala.

    Ako Valovičová viedla, osvetlenie Bratislavského hradu nebolo doteraz riešené systematicky. V minulosti bola osvetlená len južná a západná časť hradného paláca a neboli nasvietené hradby. „Nové osvetlenie je komplexné, v dvoch tónoch bielej,” povedala. Vysvetlila, že hradný palác je nasvietený chladnejším bielym svetlom na zvýraznenie farby fasády. Hradby, ktoré sú vyhotovené z kamenného rezného muriva, sú osvetlené teplejším bielym svetlom. “Súčasné technické riešenie bolo zvolené tak, aby bolo vhodné na nasvietenie historických budov tohto architektonického výrazu, bez zvýrazňovania nejakých detailov z celkového obrazu hradu,” informovala Valovičová. Dodala, že navrhnuté osvetlenie bolo konzultované nielen s generálnym projektantom, ale aj s Krajským pamiatkovým úradom a je takisto v súlade koncepčným materiálom slávnostného osvetlenia budov v rámci celej Bratislavy. „Veríme, že aj nové osvetlenie prispeje k tomu, že Bratislavský hrad sa stane príťažlivou skutočnou dominantou nočnej siluety hlavného mesta,“ skonštatovala Valovičová.

    Nové osvetlenie Bratislavského hradu spustili večer 1. septembra pri príležitosti osláv Dňa Ústavy SR. Počas tohto štátneho sviatku bol v parlamente tradične deň otvorených dverí. „Náklady na celý program Dňa otvorených dverí, boli vyčíslené v sume 24 926 eur,” informovala Valovičová. Slávnostný večer vtedy zavŕšil koncert slovenskej skupiny Desmod so 120-členným Akademickým súborom Ministerstva vnútra Ruskej federácie Kalinka. “Ponuka od usporiadateľskej agentúry na spoločný koncert týchto dvoch umeleckých súborov ako forma podpory k prezentácii osvetlenia rekonštruovaného Bratislavského hradu bola teda veľmi atraktívna. Jedinou podmienkou Kancelárie NR SR bolo, aby podujatie na verejnom priestranstve Tyršovho nábrežia bolo bezplatne prístupné pre verejnosť. Usporiadateľská agentúra túto podmienku bez výhrad rešpektovala,” uviedla Valovičová a dodala, že Kancelária NR SR neprispela na koncert žiadnou sumou.

Comments are closed.