Oravský hrad opäť najnavštevovanejším na Slovenku

Obrázok k článku

Oravský hrad si už po tretíkrát v rade vyslúžil titul najnavštevovanejší hrad na Slovensku. Minulý rok prilákal 166 tisíc ľudí, zhruba tretinu návštevníkov tvorili cudzinci, medzi nimi dominovali Česi, Poliaci a Maďari. Všetky expozície Oravského múzea navštívilo vlani 208 tisíc ľudí, podľa riaditeľky Oravského múzea Márie Jagnešákovej svetová hospodárska kríza nezasiahla múzeum až tak výrazne ako sa očakávalo. Počet návštevníkov v Oravskom múzeu síce klesol, ale bol porovnateľný s rokom 2007 v čase pred krízou. Za vysokou návštevnosťou Oravského hradu sú aj populárne sprievodné podujatia ako napríklad Turzovské slávnosti a ich tradičný remeselnícky jarmok, 16. ročník Rozprávkovo – strašidelného hradu, podujatia Oravský divadelný Podzámok či Stretnutie s povesťami a legendami a tiež veľmi obľúbené Draculovské nočné prehliadky hradu.

Oravské múzeum vlani úspešne čerpalo aj peniaze z eurofondov či grantov ministerstva kultúry. Vďaka nim rozbehli aj projekt Obnova Oravského hradu- adaptácia interiéru Citadely pre expozíciu archeológie. Prvú časť novej archeologickej expozície v priestore Horného hradu sprístupnia už tento rok.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Najobľúbenejším podujatím Turzovské slávnosti

Pamiatky či atrakcie Oravského múzea navštívilo za ostatných päť rokov viac ako milión ľudí. Pravidelne najvyhľadávanejším je Oravský hrad, ktorého bránami prešlo vlani 173 tisíc návštevníkov. Najobľúbenejším podujatím na hrade sú už tradične Turzovské slávnosti, Rozprávkový svet a nočné prehliadky, expozičnou novinkou hradu je etnografická výstava Oravské zemianstvo. Oravskú lesnú železnicu, ktorá premáva ešte iba dve sezóny, minulý rok vyskúšalo 16 tisíc turistov. Vďaka svojpomocne pripravenému pluhu spustili od decembra aj skúšobnú zimnú prevádzku. “V tomto roku je našou ambíciou inovovať a kreatívne zhodnocovať všetky podujatia Oravského múzea a pokračovať v nastolených trendoch”, povedala riaditeľka múzea Mária Jagnešáková. V prípade schválenia projektu chce múzeum za pomoci eurofondov renovovať Thurzové podkrovie Oravského hradu, celkové náklady odhadujú na zhruba 622 tisíc eur.

ORAVSKÉ MÚZEUM – Júl 2003

Júl:
otvorené denne od 8.30 do 17.30 hod.
Sobota – nedeľa

5.- 6. 7. 2003
Oravský divadelný Podzámok XII. ročník
Festival ochotníckych divadelných súborov,
víťazov krajských a celoslovenských súťaží