Oravské kultúrne stredisko vydáva šlabikár oravských remesiel

Obrázok k článku

Oravské kultúrne stredisko v Dolnom Kubíne na konci kalendárneho roka vydáva pracovný zošit zameraný na tradičnú remeselnú tvorbu. „Po prezentácií krojov a ďalších kultúrnych atribútov, zošite básničiek pre najmladšie deti prichádzame už s tretím zošitom. Jeho cieľom je priblížiť deťom základných škôl tradičnú remeselnú tvorbu, časť kultúrneho dedičstva, ktorá vchádza do minulosti a zabudnutia. Niekedy vedeli zruční majstri zhotoviť takmer všetko, čo k životu potrebovali. Ich ruky a um dokázali vyčariť množstvo predmetov nielen funkčných, ale i krásnych,“ priblížil pre agentúru SITA Miroslav Žabenský z Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne.

 

Pracovný zošit podľa neho ponúka deťom práve možnosť nahliadnuť do tajomstiev výroby a spoznať tak mnohé, pre deti zaujímavé a inšpiratívne remeselné postupy výroby modrotlače, handrových bábik, keramiky, predmetov zo šúpolia, prútia, vosku či drôtu. „Veríme, že všetkých oslovia a spolu tak prinavrátime čaro a tajomstvo niekdajších remesiel. Každý bol doma majstrom. A tými najväčšími boli remeselníci – kamenári, kováči, drotári, plátenníci, hrnčiari. Od detského tovariša po majstra prešli dlhú púť,“ dodal Žabenský. Vydanie pracovného zošita z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Sakrálne námety v neprofesionálnej tvorbe

Žilinský v samosprávny kraj – Oravské osvetové stredisko v Dolnom Kubíne, v spolupráci s Regionalnym ooerodkom kultury v Bielsku-Bialej a Mestským kultúrnym strediskom v Dolnom Kubíne pozývajú Vás a Vašich priateľov na otvorenie medzinárodnej výstavy Sakrálne námety v neprofesionálnej tvorbe 06. mája 2005 o 15:00 hod.