Oprava strechy kasárenskej budovy v pevnosti v Komárne bude pokračovať

Obrázok k článku od zora.

Oprava strechy kasárenskej budovy v Protitureckej pevnosti v Komárne bude pokračovať, mesto získalo finančnú dotáciu z ministerstva kultúry. Obnova strechy v Novej pevnosti sa začala pred dvoma rokmi. Renovácia dvoch tretín strešnej konštrukcie a krytiny stála takmer dva milióny eur. Ako informovalo mesto Komárno, ministerstvo kultúry zaradilo pevnosť v rámci programu na obnovu pamiatok medzi významné stavby a vyčlenilo na dokončenie obnovy kasárenskej strechy 550-tisíc eur. Mesto prispeje piatimi percentami z vlastných zdrojov.

 

„Priebežne sledujeme vypisovanie grantov, aby obnova pevnosti mohla pokračovať, keďže práve ona je pokladom nášho mesta a na jej obnovu, žiaľ, mestská kasa nestačí. Radi by sme získali financie z rôznych verejných súťaží aj v Európe či v Maďarsku,“ uviedol primátor Komárna László Stubendek. Prvá časť získanej finančnej dotácie vo výške 220-tisíc eur je už v Komárne, práce sa začnú v marci. Mesto predpokladá, že definitívnu podobu strecha nadobudne v horizonte dvoch rokov.

 

Komárňanská pevnosť je najväčšou a najvýznamnejšou pamiatkou svojho druhu na Slovensku. Výstavba bastiónovej pevnosti sa začala po vpáde Turkov do Uhorska v roku 1546. Po prestavbe a rozšírení v 19. storočí patrí komárňanský pevnostný systém svojimi rozmermi medzi najväčšie pevnostné systémy tohto druhu na svete – jeho vonkajší obvod je 15,5 kilometra. Jeho jedinečnosť spočíva najmä vo veľkosti objektov, ktoré boli v 19. storočí schopné pojať armádu s 200-tisíc vojakmi. Bola to najsilnejšia a najväčšia habsburská pevnosť rakúsko-uhorskej monarchie a útočisko cisára. Mesto Komárno je vlastníkom pamiatky od roku 2003.

 

foto zdroj:SITA/Nina Bednáriková

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články