Oprava hradu bude na jar pokračovať

Rekonštrukcia renesančného paláca na hrade Ľubovňa bude na jar pokračovať. Vláda na svojom stredajšom zasadnutí v Poprade rozhodla o pridelení 500-tisíc eur na rekonštrukciu paláca. „Sme spokojní, že práce budú pokračovať,“ povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková. Náklady na druhú a čiastočne aj tretiu etapu rekonštrukčných prác renesančného paláca predstavujú takmer 1,3 milióna eur. Zvyšnú časť peňazí poskytne múzeu Prešovský samosprávny kraj ako jeho zriaďovateľ.

V rámci druhej etapy opravy renesančného paláca by mali na budúci rok pokračovať práce na statickom zabezpečení objektu. Opraviť by sa malo cimburie a celý palác by mal dostať úplne novú strechu, ktorá v paláci chýba už niekoľko storočí. V tejto etape sa má upraviť aj prístup k palácu. „V roku 2011 by sme chceli renesančný palác sprístupniť verejnosti,“ povedal kastelán hradu Dalibor Mikulík. Rekonštrukčné práce, hlavne z vonkajšej strany paláca, však budú pokračovať naďalej.


Rekonštrukciu renesančného paláca, ktorý je ruinou od roku 1772, na hrade Ľubovňa začalo Ľubovnianske múzeum v októbri 2008. V tomto roku sa podarilo ukončiť prvú etapu rekonštrukcie v hodnote približne 700-tisíc eur. Financie na opravu poskytol Prešovský samosprávny kraj ako zriaďovateľ múzea. Súčasná rekonštrukcia renesančného paláca predstavuje finančne najväčšiu investíciu na hrade v doterajšej histórii.


Hrad Ľubovňa má podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého významné miesto v ponuke atrakcií regiónu Tatier a Spiša. Dokazuje to aj jeho návštevnosť. Hrad spolu so skanzenom navštívilo minulý rok okolo 140 000 turistov. Investície do rekonštrukcie hradu prispejú podľa Chudého k zatraktívneniu tejto pamiatky pre návštevníkov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Na hrad Ľubovňa sa vrátia poľské korunovačné klenoty

Na hrad Ľubovňa sa tohto roku vrátia poľské korunovačné klenoty. Naposledy tu boli originály uschované počas poľsko-švédskej vojny v rokoch 1655 až 1661. Do Ľubovne sa tentoraz vrátia len repliky a budú ich môcť vidieť všetci návštevníci hradu. “Sú vyrobené podľa dokumentácie z 18. storočia, kedy sa originálne klenoty reštaurovali. Podľa tejto dokumentácie poľskí zlatníci vyrobia faximile,” povedala pre SITA riaditeľka Ľubovnianskeho múzea Monika Pavelčíková počas dnešného otvorenia letnej sezóny. Repliky poľských korunovačných klenotov by mohli tento rok prilákať na Ľubovniansky hrad viac návštevníkov, ako v roku 2009, keď aj tu pocítili dôsledky hospodárskej krízy a pokles návštevnosti. Súčasťou stálej expozície hradu sa klenoty stanú od 1. júla.