Oliver Solga – Definície humoru

Samostatná výstava Definície humoru prezentuje kresby a grafiky Olivera Solgu, ktorý sa vo svojej tvorbe zameriava na špecifickú vizuálnu formu kresleného humoru. Výber z tvorby autora sa orientuje na práce z 80. rokov až do súčasnosti, Solgove tematické zaujatie charakterizujú štyri línie – hudba, láska, politika a samotné dejiny umenia. Venuje sa tiež karikatúre, ktorá smeruje skôr k interpretovaným portrétom slávnych a autorom obľúbených osobností – hercov, muzikantov a spevákov /Diana Ross, Miles Davis, John Lennon, Bolek Polívka, Karel Kryl…/. Posledným cyklom z konca 90. rokov až do súčasnosti analyzuje jediný motív situačnými obrazovými variáciami „vizuálneho zvieraťa“, ktorého koža úplne prirodzene nesie znaky op-artu – zebru a zebriu kožu. Časť tohto tematického cyklu je súčasťou výstavy.

Obnova.sk Fotografia

Okrem spomínaných prác v teritóriu kresleného humoru sa autor venuje tiež ilustrácii knižnej a časopiseckej, plagátovej tvorbe a naposledy predovšetkým výtvarným návrhom známok, pečiatok a FDC, ktoré po prvýkrát komplexne prezentuje na súčasnej výstave /výtvarné návrhy známok: 120. výročie Svetovej poštovej banky (1994), Olympijské hry Atlanta ´96 (1996), 100 rokov bezdrôtovej telegrafie (1997), Mesto Pezinok (2003)/.

Obnova.sk Fotografia

Autor samostatne a skupinovo vystavuje od roku 1984 doma i v zahraničí.

Obnova.sk Fotografia

vo výstavných priestoroch Malokarpatského múzea, M.R. Štefánika 4, Pezinok, Otvorenie: 3. 8. 2004, Výstava potrvá do 12. 9. 2004

Obnova.sk Fotografia

Vladimíra Büngerová

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Oliver Solga

Narodil sa 3. augusta 1954 v Modre. Žije a tvorí v Pezinku. V roku 1985 absolvoval štúdium dejín umenia na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, ako kurátor pripravil niekoľko desiatok výstav súčasného výtvarného umenia.

Keramické trhy Pezinok 2004

11. – 12.jún 2004
Radničné námestie v Pezinku
Zámerom Keramických trhov Pezinok je vytvoriť novú tradíciu každoročne opakovaného podujatia s medzinárodnou účasťou keramikov – výrobcov tradičnej hrnčiny a fajansy, ale aj keramikov výtvarníkov. Na 1.ročníku predstaví svoje výrobky 75 keramikov z celého Slovenska i Českej republiky.

Z ateliéru keramiky VŠVU

Komorná výstava predstavuje výber prác autorov – študentov a absolventov ateliéru keramiky Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave, ktorý vedie od roku 1997 Ivica Vidrová. Okrem klasického výberu úžitkovej keramiky – zameraného na čajníky a čajové súpravy viacerých autorov /Stanislava Wágnerová, Kamil Slušný Ezechiel, Edita Balážová, Martin Bu, Eva Srníková, Rastislav Noga, Martina Uličianska, Miloš Nemec, Michal Kušík/ – sú prezentované diela sochárskeho charakteru, inštalácie a objekty z použitím rôznych druhov techník – keramických a iných materiálov a maľbu na porceláne.

Kniha/objekt. Objekt/kniha

Zámer výstavy:
Zmapovanie a prezentácia fenoménu knihy v dejinách slovenského výtvarného umenia v druhej polovici 20. storočia. Výstava prezentuje podoby knihy v rôznorodých autorských pozíciách : kniha – objekt, kniha v inštaláciách, autorská a interpretovaná kniha, vo všeobecnosti knihu ako objekt záujmu vizuálnych umelcov.