Odštartovali pilotný projekt na záchranu Šarišského hradu

Obrázok k článku

Na Šarišskom hrade 1. júna začalo pracovať 30 ľudí z radov nezamestnaných, ktorých na šesť mesiacov prijal Mestský úrad vo Veľkom Šariši. Ide o pilotný projekt, ktorý je financovaný z európskych fondov z grantu Obnovme svoj dom. Ministerstvo kultúry uvoľnilo na projekt 58-tis. €, radnica sa bude spolupodieľať na financovaní projektu piatimi percentami. Tieto peniaze pôjdu na náradie, materiál, odborný dozor a koordinátorov. Rezort práce poskytol peniaze na platy zamestnancov, ich poistenie a ďalšie náklady na obdobie šiestich mesiacov. Prijatí ľudia, ktorí museli byť registrovaní na úrade práce, budú poberať mesačnú hrubú mzdu okolo 450 €.

Na výzvu mesta aj úradu práce reagovalo vyše 130 záujemcov o prácu na hrade, z ktorých vybrali 52. Nasledovala druhá etapa výberu, pri ktorej priamo na hrade museli záujemcovia preukázať svoje vedomosti a zručnosti. Dôležitým kritériom bolo vybrať takých ľudí, ktorí chcú pracovať. Pracovnú zmluvu nakoniec radnica podpísala s 30 mužmi, na základe čoho ich úrad práce vyradí zo svojej evidencie. V tíme je Jozef Zajac, ktorý pracoval v kameňolome a pri stavebných prácach s kameňom, je naučený na ťažkú robotu. Bez práce je štyri roky a túto možnosť vníma ako šancu zamestnať sa po dlhom čase. Štefan Gileta pracoval v zahraničí 15 rokov, bol vo Fínsku, Rusku, Chorvátsku, v Čechách. Na úrade práce sa zaregistroval na začiatku tohto roka a berie to ako šťastnú príležitosť ostať aspoň pol roka doma.

Riaditeľ Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Prešove Ladislav Babuščák uviedol, že cieľom projektu je zníženie nezamestnanosti a záchrana kultúrneho dedičstva. „Verím, že týmto pilotným projektom dokážeme, že tento systém môže fungovať a že na budúci rok sa rozšíri na väčší počet hradov. Ako Veľkošarišan, ako človek, ktorý vymyslel tento projekt, môžeme mestu Veľký Šariš pomôcť pri záchrane tohto významného hradu a som presvedčený, že to má zmysel,“ povedal Babuščák. Podľa jeho vyjadrenia v okresoch Prešov a Sabinov, ktoré prešovský úrad práce zastrešuje, je vyše 18-percentná nezamestnanosť. Na hrade budú pracovať Veľkšarišania aj ľudia z okolia. Traja sú z iných okresov, čo považujeme za veľmi dobré, pretože tu získajú vedomosti a zručnosti, aby mohli potom opravovať hrady v mieste svojho bydliska.

Primátor Veľkého Šariša Mikuláš Drab povedal, že sa teší, že sa výrazne začne so záchranou ruín hradu. Víta možnosť zamestnať nezamestnaných. Verí, že to bude mať priaznivý dopad aj na propagáciu hradu a posilnenie cestovného ruchu v ich meste.

Na projekte participuje aj miestne Občianske združenie Rákociho cesta, ktoré za pomoci dobrovoľníkov robí už desať rokov záchranné práce na Šarišskom hrade. Jeho predseda Martin Sárossy uviedol, že prijatých zamestnancov čaká náročná práca, ale v zaujímavom a atraktívnom prostredí. „Vidím to ako spojenie skúseností dobrovoľníkov a záujmu štátnych úradov. Očakávam od tohto projektu veľa. Dúfam, že sa podarí konzervovať časť hradieb, ich kamene padajú priamo na prístupovú cestu a ohrozujú turistov. To by mala byť priorita,“ povedal Sárossy. Úlohou novoprijatých ľudí bude naučiť sa konzervovať historické murivo. Objem prác bude závisieť aj od toho, akí budú šikovní. Komu nepôjde odborná práca, je tu priestor na terénne úpravy, zarovnávanie, klčovanie krovín a ukladanie kameňov.

Po ukončení pilotného projektu a jeho vyhodnotení vláda rozhodne, či sa v ňom bude po zime pokračovať. Do pilotného projektu na Slovensku bol zaradený aj hrad Uhrovec, kde bude prijímateľom financií nadácia, ktorá príjme 20 ľudí.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Tak predsa..
     
    Povodne som

    Tak predsa..

     

    Povodne som velebil tuto myslienku zapojenia nezamestnanych tymto sposobom do tejto cinnosti, neskor som sa dostal do neutralu az pesimzimu po vnimani nazorov inych.. ale teraz, ze to malo nejake vyberove kolecko, a snad vybrali schopnych… chcem zazelat uspech tomuto projektu, a co najviac v zmysle “odborne konzervovat historicke murivo”. Nech sa dari.

  2. Ja velmi dufam, ze vsetko

    Ja velmi dufam, ze vsetko bude prebiehat tak ako ma.. Ze to bude profesionalna neodflaknuta praca a ludia co su tam k tomu maju aj vztah a bude ich to bavit a ze si daju na svojej praci sakra zalezat.. 

     

    Nech sa vam dari chlapci :)

     

    pekny den

     

     

  3. Tak tak Zorka, ako vravis, a

    Tak tak Zorka, ako vravis, a som rad ze som na teba a tvoje pamiatkove zanietenie natrafil cez iny portal, a dotiahol ta na toto informacne miesto vsetkych pamiatkovych cinov a aktivit – obnova.sk…

     

    Uz je tiez najvyssi cas ta dotiahnut napr. na moje miesto cinu zvane Gymes, nech tu len stale neklikas a nevypisujes ;-) ja viem, ze uz si ready si na to siahnut – obetavo zadarmo, ci dokonca za vlastne ako ja, nie ako ti na Sarisi. :-D

     

    Caves

Comments are closed.