Odborníci v Liptovskom Hrádku reštaurujú kultúrno-historické pamiatky mesta

Obrázok k článku

V Liptovskom Hrádku odborníci reštaurujú významné kultúrno-historické pamiatky mesta. Práce súvisia s nadchádzajúcimi oslavami 700. výročia prvej písomnej zmienky o meste.


„Tomuto významnému výročiu sme prispôsobili mnohé aktivity. A nejde len o kultúrno-spoločenské aktivity. Zameriavame sa aj na vzhľad mesta, jeho úpravy, záchranu významných historických artefaktov,“ uviedol primátor Branislav Tréger. Prvky kultúrneho dedičstva chce mesto postupne odovzdať hrádockej verejnosti.

 

Mesto tak pripravilo novú náhrobnú tabuľu a celkovú úpravu hrobu lekára, spisovateľa a prekladateľa, tolstojovca a pacifistu MUDr. Alberta Škarvana, ktorý je pochovaný na miestnom cintoríne a v marci tohto roku uplynulo 90 rokov od jeho smrti. Rekonštruujú aj Pieskovcový kríž z roku 1807 nachádzajúci sa v Lipovej aleji. Stojí na mieste, kde sa údajne nachádzala krypta, do ktorej boli pochovávaní vyšší úradníci Likavsko-hrádockého komorského panstva. „Dodnes je nádherným symbolom piety, ktorý oceňujú aj renomovaní historici a reštaurátori,“ uviedla Danica Žiaková z referátu kultúry mestského úradu.

 

Ďalšou rekonštruovanou pamiatkou je neogotická Kaplnka Jána Nepomuckého patróna pocestných, ktorá je umiestnená na brale v jazierku pod Skalkou. Kaplnku údajne postavili na pamiatku tých, ktorí zahynuli pri stavbe kaštieľa v 17. storočí. Obyvatelia Liptovského Hrádku sa môžu tešiť aj na výrobok kováčskeho umenia – secesnú katedrálu, ktorú v minulosti vykovali žiaci pre vtedajšieho kováčskeho majstra. Bude umiestnená na brehu jazierka pod Skalkou.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články