Odborníci o možnostiach vedy v ochrane kultúrneho dedičstva

Obrázok k článku od zora.

Najnovšie poznatky a pokroky vo vedeckých disciplínach zameraných na ochranu a obnovu kultúrneho dedičstva predstavia od dnes, 7. marca, do piatka 9. marca účastníci Vedeckej konferencie CSTI (Conservation Science, Technology and Industry) 2018 v Bratislave. Ako agentúru SITA informovala vedúca centra múzejnej komunikácie Slovenského národného múzea (SNM) Zuzana Vášáryová, vedeckú konferenciu venovanú téme „Premosťovanie disciplín a druhov dedičstva – efektívna ochrana dedičstva v 21. storočí“ organizuje SNM a Fakulta chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity. Ide o pokračovanie cyklu konferencií venovaných prepájaniu vedeckých disciplín zapojených do ochrany súčastí kultúrneho dedičstva. Konferencia sa uskutoční vo Výstavnom pavilóne SNM Podhradie v Bratislave na Žižkovej ulici 16.

 

Do ochrany a obnovy kultúrneho dedičstva sa zapája rad vedeckých disciplín, ako sú história, archeológia, biológia, chémia, fyzika, materiálové inžinierstvo, konzervovanie, reštaurovanie, informačné technológie a ďalšie. V záujme zachovania kultúrneho dedičstva zároveň vznikajú nové spojenia rôznych vedeckých postupov, prepájajú sa aj úplne vzdialené vedné disciplíny ako humanitné a prírodné.

 

Na konferencii odznejú príspevky odborníkov z viacerých krajín, najmä zo Slovenska a z Českej republiky. Popri ich vystúpeniach program doplnia odborné diskusie či prezentácia firiem ponúkajúcich produkty na ochranu kultúrneho dedičstva. Konferencia nadväzuje na predchádzajúce ročníky: Konzervačná veda a technológie pre ochranu kultúrneho dedičstva (2011), Interdisciplinarita vo vedeckom výskume pri rozvoji ochrany kultúrneho dedičstva (2013) a Integrácia konzervačnej vedy a technológií do interdisciplinárnej ochrany materiálov a objektov dedičstva (2015). Konferencia sa koná pod záštitou Slovenskej komisie pre UNESCO.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články