Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine

Obnova.sk Fotografia

Prečo sme knihu vytvorili :

Zrúcaniny hradov, kostolov kaplniek a iných historických stavieb, dodávajú slovenskej krajine nezameniteľný charakter a zvýrazňujú krásu našej krajiny. Keďže však životnosť týchto objektov nie je neobmedzená, musíme ich chrániť.
V súčastnej dobe sa z radov investorov, občianskych združení aj obcí, dvíha vlna záujmu o ochranu zrúcanín historických stavieb. Aby sme pomohli snahám o citlivú záchranu týchto pamiatok, vznikol projekt „Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine“. Hlavným výstupom projektu je kniha, ktorá ukazuje súčasný smer starostlivosti o zrúcaniny tak, aby nedochádzalo k poškodeniu hodnôt charakterizujúcich torzálne historické stavby.

Podpora zo strany ministerstva kultúry SR a ústretovosti odborníkov, ktorí publikáciu vytvorili, nám umožňuje predložiť prácu, ktorá síce nie je šlabikárom opravy zrúcanín, ale na druhej strane ponúka ucelený pohľad na metodické, technologické a estetické princípy problematiky.

Obnova.sk Fotografia

Informácie o knihe :

Kniha kolektívu autorov je pohľadom do problematiky pamiatkovej starostlivosti o zrúcaniny. Stredobodom pozornosti sú zrúcaniny hradov, ktoré medzi ruinami slovenských pamiatok dominujú a ich záchrana predstavuje celý komplex teoretických aj praktických problémov. Tomu sa podriaďuje aj štruktúra publikácie, zahŕňajúca pohľady jednotlivých špecializovaných odborníkov na celú škálu otázok od stanovenia metodických východísk po praktickú realizáciu stavebných úprav.

Z obsahu:

Kultúrna krajina a jej ochrana
Dominanty v krajine – zrúcaniny hradov a ich ochrana
Hradné zrúcaniny ako súčasť kultúrneho dedičstva a ich pamiatkové hodnoty
Vývoj pamiatkovej starostlivosti o hradné zrúcaniny
Zásady pamiatkovej starostlivosti o hradné zrúcaniny
Zásady pamiatkovej obnovy v medzinárodných dokumentoch
Výskum zrúcanín
Výber vhodných techník a materiálov záchrany zrúcanín
Pôvodné materiály a technológie hradného staviteľstva

Autorsky kolektiv knihy:
Ing. arch. Martin Bóna, Ing. Miloš Dudáš, PhD., Ing. arch. Pavel Fabian, Aleš Hoferek, Mgr. Michal Hrčka, Ing. Vladimír Kohút, Ing. Oto Makýš, PhD., Mgr. Michal Šimkovic, Doc. RNDr. Ján Vlčko, PhD., Ing. Jozef Závacký.

Možnosti zakúpenia :

1.) na dobierku na mailovej adrese : znzlh@centrum.sk ( cena 350 Sk plus poštovné )
2.) v kníhkupectve Artfórum Žilina ( cena 450 Sk )
3.) priamo na hrade Lietava, v čase pracovných stretnutí ( kedy na www.hradlietava.sk za 350 Sk )
4.) knižku zdarma je možné získať aktívnou účasťou pri záchrane hradu Lietava, alebo adekvátnym sponzorským príspevkom určeným na daný cieľ.

Za realizačný tým projektu „Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine“
Aleš Hoferek (autor projektu)
Ľubomír Chobot (výkonný riaditeľ Združenia na záchranu Lietavského hradu)

Zdroj: www.obnova.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Ochrana zrúcanín v kultúrnej krajine

    2087 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-10-16 16:26:50 3. Pridávam ešte jednu pripomienku k tým dvom: Každá veža ktorá má 4 steny nemá najmenší dôvod aby nemala strechu. Tú strechu ani nemusí byť vidno – v najhoršom. V dnešnej dobe je hračka prestrešiť plochu 10×10 m. Dokáže to fyzická osoba. Pán Boh ponechal tie 4 steny pre tú strechu. Tú knihu som však uvítal. Milovník hradov pasie po takýchto knihách. Len môhla byť viac rekonštrukčno-optimistickejšia. Ján.

    2087 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-21 15:26:11 Nedokážem sa preniesť nad dvomi omylmy v tejto knižke: 1.že vápenná omietka je pevné a vhodné pojivo pre konzerváciu hradu. Veď všade kde tú starú vápennú maltu nezadržali kamene tak už vyplavila voda. 2.že ruiny je treba ponechať tak ako sú. Je to zvláštna estetika. To vyhovuje len vandrovníkom so stanmi aby prežívali akúsi extázu medzi múrmi pokrytými machom. Veľmi pasívny prístup.

    2087 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-21 16:54:48 freya, mozes prosim ta konkretizovat stranu.. pripadne citacia? velmi neodborny pristup

    2087 Komentar k clanku z predosleho systemu Obnova.sk: 2006-09-23 13:46:39 harp, Neznamemu autorovi: 1./ Zatial nik nevrhol vhodnejsiu maltovu zmes n akonzervaciu rujn ktora by z dhodobeho hladiska neposkodzovala original. Ak taku mas sem s nou. :)2./ tym nechanim tak asi myslis konzervacnu metodu … je to odraz sucasnej metodiky a tendencii pri konzervacii hradnych ruin.

Comments are closed.