Ocenia objav z Múzea Betliar, aj starostlivosť o trnavské mestské opevnenie

Obrázok k článku

Súčasťou otváracieho ceremoniálu Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Slovenskej republike bude vo štvrtok 7. septembra v Trnave aj odovzdávanie výročných cien časopisu Pamiatky a múzeá za rok 2016. O ceny sa uchádzalo v jednotlivých kategóriách 101 nominácií.

 

Muzeálnym objavom roka je kniha hodiniek z pozostalosti grófky Ilony Andrássyovej, ktorú našli pracovníci SNM – Múzea Betliar. Kniha pochádza z 15. storočia, jej rozmery sú 85 x 65 x 30 milimetrov a má až 276 pergamenových listov. Hodinkami sa nazývajú stredoveké zbierky liturgických textov, ktoré sú zvyčajne určené pre súkromné účely. Vzácnu knihu objavili v betliarskom kaštieli po otvorení hornej úzkej zásuvky mohutnej komody. Tá nebola podľa Judity Krajčiovej z Múzea Betliar otvorená najmenej 72 rokov. „Po jej otvorení nasledovala radosť z malebného neporiadku, v ktorom sa nachádzali rôzne časopisy, listy, pohľadnice, knihy, kalamár z Herendu či úhľadne zoradená zbierka známok. Ľudská prirodzená zvedavosť spôsobila, že ako prvá bola zo zásuvky vybraná korešpondencia, ďalej prišli na rad časopisy, rôzne neidentifikovateľné predmety a napokon knihy. Všetky menších rozmerov, inak by sa nezmestili do úzkej zásuvky. Jedna z 18. storočia s náboženským obsahom, s krásnym zlatorezom a dve z 19. storočia. Štvrtá v tmavej mierne ošúchanej koženej väzbe však zaujala najviac, podávali sme si ju a jej obsah vyrážal dych každému, kto si ju prelistoval,“ popísala objavenie unikátnej knihy Krajčiová. Ilone Andrássyovej ju venovala jej teta Marizza v roku 1934. Je vo veľmi dobrom stave, ale zatiaľ nie je v betliarskom kaštieli vystavená.

 

Ocenenie za obnovu roka dostane mesto Trnava a kolektív ľudí, ktorí sa starajú o dlhodobú a koncepčnú pamiatkovú obnovu národnej kultúrnej pamiatky Mestské opevnenie v Trnave. Trnava investovala do obnovy svojho opevnenia za posledné dve desaťročia približne dva milióny eur. Ocenenie za reštaurovanie Rotundy sv. Juraja pri Nitrianskej Blatnici dostane Jozef Dorica a obec Nitrianska Blatnica. Udelené budú aj ceny za publikáciu, menšiu publikáciu, podujatie roka a ďalšie ocenenia.

 

Základným cieľom Dní európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) je zvýšiť povedomie obyvateľov o miestnom kultúrnom dedičstve, prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ale aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom. Trnava ako hostiteľské mesto tohto podujatia si zároveň pripomenie 30. výročie vyhlásenia centra mesta za mestskú pamiatkovú rezerváciu.

 

Popri slávnostnom otvorení DEKD sa v Trnave bude vo štvrtok 7. septembra konať aj konferencia k 30. výročiu mestskej pamiatkovej rezervácie. Nasledujúci deň sa bude ďalšia odborná konferencia, ktorá bude zameraná na ekologické princípy pri obnove pamiatok.

 

Do DEKD sa zapojí aj Západoslovenské múzeum, Galéria Jána Koniarka, Štátny archív v Trnave a ďalšie inštitúcie, väčšina z nich chystá špeciálny program. DEKD sú podujatím, ktoré vzniklo z iniciatívy Rady Európy a Európskej komisie. Koná sa každý rok v mesiaci september približne v 50. štátoch Európy. Slovenská republika sa pripojila k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V posledných rokoch boli ich hostiteľom napríklad Bratislava, Košice, Poprad, Bardejov či Modra.

 

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dni európskeho kultúrneho dedičstva venované technickým pamiatkam

Technické a industriálne pamiatky budú témou Dní európskeho kultúrneho dedičstva. Tohtoročné otváracie podujatie sa uskutoční od 8. do 12. septembra v Banskej Štiavnici. Sprievodné akcie sa budú konať počas septembra na celom Slovensku. Súčasťou slávnostného otvorenia Dní európskeho kultúrneho dedičstva bude aj odovzdávanie výročných cien revue Pamiatky a múzeá za rok 2009.

Dni kultúrneho dedičstva od soboty v 40-tich štátoch Európy

Na celoeurópskom podujatí sa Slovensko zúčastňuje už 13. rok
BRATISLAVA 2. septembra (SITA) – Tradične sa v 40-tich štátoch Európy začína v septembri celoeurópske podujatie Dni európskeho kultúrneho dedičstva, do ktorého sa zapája aj Slovensko. Od soboty do konca septembra budú tohtoročné aktivity zamerané na približovanie kultúrnych hodnôt verejnosti venované 50. výročiu Európskeho kultúrneho dohovoru.