Obraz roka namaľoval Erik Šille

Obraz roka namaľoval Erik Šille. Výtvarník zvíťazil v 4. ročníku súťaže mladých slovenských výtvarníkov Maľba, ktorú vyhlasuje Nadácia VÚB, s obrazom Where Are You Mostly Harmless. Finálová dvadsiatka obrazov je od utorka 22. septembra do 18. októbra 2009 vystavená v Dvorane Ministerstva kultúry SR na Námestí SNP v Bratislave. Druhé miesto patrí Eve Činčalovej a jej obrazu Uluwatu a tretiu priečku obsadil obraz Svet autorky Alexandry Fazekašovej. Víťazi dostali od vyhlasovateľa súťaže aj finančnú odmenu. Prvé miesto získalo 10 tisíc eur, druhé 6 500 eur a tretie 3 500 eur.

Víťaz Maľby 2009 Erik Šille je známym menom na slovenskej mladej výtvarnej scéne. V úspešnom diele svoj zvyčajne uhladený rukopis obohatil o graffiti, viditeľné stopy po štetci a airbrush. Porota tiež ocenila spôsob zobrazenia, pri ktorom sa inšpiroval animovaným filmom.


O najlepšej trojici spomedzi 79 prihlásených diel rozhodovala medzinárodná odborná porota pod vedením Frigyesa Königa, rektora budapeštianskej Univerzity výtvarných umení. V komisii boli riaditeľka Slovenskej národnej galérie Katarína Bajcurová, výtvarný teoretik a kritik Jiří Olič z Olomouckej galérie umenia a riaditeľka Turčianskej galérie v Martine Jarmila Kováčová. “Bez nadsadenia možno skonštatovať, že súťaž maliarov aj stimuluje. To, že sa porota obmieňa každý rok, vo vysokej miere zaručuje rôznosť pohľadov a je pravdepodobné, že sa tak vystrieda viacero trendov a preferencií,” myslí si kurátorka výstavy Alexandra Kusá.


Súťaž Maľba vyhlasuje každoročne Nadácia VÚB, ktorá takýmto spôsobom podporuje mladých umelcov a pomáha propagovať súčasné výtvarné umenie. Výtvarníci vo veku od 24 do 35 rokov sa do nej mohli prihlásiť 30. júna.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Výtvarníci vyzývajú na zmeny vo voľbe šéfa SNG

Verejnú diskusiu k voľbe generálneho riaditeľa Slovenskej národnej galérie chcú otvoriť iniciátori výzvy Dvadsať rokov od nežnej neprebehlo. Ide o výzvu výtvarnej obce na diskusiu o verejných kultúrnych inštitúciách určenú predstaviteľom Ministerstva kultúry SR a Slovenskej národnej galérie. Prvá diskusia sa uskutoční v pondelok 8. marca o 18:00 v bratislavskom A4 – nultom priestore na Námestí SNP. Venovaná je konkurzu na pozíciu šéfa národnej galérie, ktorý má byť vyhlásený v apríli. Výtvarníci na diskusiu pozvali aj zástupcov ministerstva kultúry a SNG. Chcú, aby sa vyjadrili k doterajším podmienkam konkurzu na funkciu generálneho riaditeľa SNG. Hovoriť sa má i o návrhoch na zmeny konkurzu, ktoré zaručia, že bude nepolitický, transparentný a umožnia verejnú prezentáciu záujemcov o miesto šéfa národnej galérie.

O slovenskej maľbe v novej knihe Geržovej

Slovenskú maľbu za posledných 60 rokov mapuje najnovšia kniha Jany Geržovej “Rozhovory o maľbe. Pohľad na slovenskú maľbu prostredníctvom orálnej histórie”. Slávnostne ju predstavia v piatok 22. októbra 2010 o 18:00 v Galérii Medium na Hviezdoslavovom námestí 18 v Bratislave. Krst sa uskutoční v rámci ukončenia česko-slovenského sympózia Maľba v kontextoch, kontexty maľby. Krstnými otcami knihy budú oponenti publikácie Juraj Mojžiš a Gábor Hushegyi a tiež básnik, esejista, textár a prekladateľ Ján Štrasser.

Cena Oskára Čepana 2010

Víťazom 15. ročníka Ceny Oskára Čepana 2010 pre mladých umelcov do 35 rokov je Petra Feriancová. Agentúru SITA o tom informovala koordinátorka projektu Lucia Gavulová z Nadácie – Centra súčasného umenia, ktorá ocenenie organizuje. Organizátori víťaza súťaže vyhlásili vo štvrtok 24. júna 2010 podvečer vo foyer historického sídla Slovenského národného divadla v Bratislave. Mladá autorka (1977, Bratislava) tvorí podľa poroty suverénne a súčasne. Je doma v „polohách“, ktoré na Slovensku nie sú celkom štandardné, o to viac však atraktívne a veľmi dobre komunikovateľné na medzinárodnej úrovni. Porota Petre Feriancovej spolu s cenou priznala aj ďalšie výhody, ktoré k nej patria – 6-týždňový rezidenčný pobyt v International Studio & Curatorial Program / ISCP v New Yorku, finančnú odmenu 2 600 eur a po návrate z rezidenčného pobytu samostatnú výstavu v Slovenskej národnej galérii v Bratislave.