Obnovy sa tento rok dočká 19 pamiatok

Obrázok k článku od zora.

Obnovu a záchranu slovenských pamiatok aj tento rok podporí Nadácia Pontis a nadácia spoločnosti Slovak Telekom prostredníctvom grantového programu Pomáhame pamiatkam. Hodnotiaca komisia vybrala 19 projektov, ktoré si rozdelia 30-tisíc eur. Dvom projektom okrem toho udelili čestné ocenenia v hodnote päťtisíc eur. Do 14. ročníka programu sa prihlásilo 39 projektov, pričom podmienkou bolo, aby projekt odporučil niektorý zo zamestnancov spoločnosti Slovak Telekom.

 

Podporu skoro dvetisíc eur získalo napríklad združenie Skryté Poklady Slovenska s projektom Obnova historického kina v Železníku (okr. Svidník). Cieľom projektu je príprava priestorov budovy historického kina na pravidelné premietanie, čo zahŕňa okrem iného aj úpravu vstupných priestorov do kina, umiestnenie infotabule a zakúpenie videoprojektora a audiotechniky. Občianske združenie FONTIS dostalo vyše 900 eur na projekt Záchrana židovského cintorína v obci Michal nad Žitavou (okr. Nové Zámky), ktorý je momentálne vo veľmi zanedbanom stave. Združenie chce cintorín upraviť, vytvoriť prístupové cestičky k náhrobným kameňom a pokúsi sa nájsť zasypané náhrobné kamene.

 

Opravy sa dočká aj hrad Revište a jeho okolie v okrese Žarnovica. Združenie na záchranu hradu Revište dostane dvetisíc eur na konzerváciu poškodených častí murív, vytvorenie informačného systému v areáli hradu a údržbu prehliadkovej trasy. Rád svätého Bazila Veľkého uspel s projektom Monastyr Krásny Brod (okr. Medzilaborce). Hlavným cieľom projektu je obnova a zachovanie okolia ruín chrámu za pomoci miestnych obyvateľov. Projekt bude podporený sumou 1 000 eur. Čestné ocenenia získali projekty Sucho a teplo v šalande mlyna Oblazy v Kvačianskej doline (okr. Liptovský Mikuláš) a projekt Zborovský hrad – rekonštrukcia hradobného múru.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články