Obnovujú hrad, musia však platiť za prenájom pozemkov

Obrázok k článku

Ilavská Astronomicko-historická spoločnosť v súčinnosti s obcou Lednica na vlastné náklady opravuje zrúcaninu Lednického hradu. Ročne však musí obec platiť 300 eur za prenájom pozemkov spoločnosti Lesy SR. “Chceli by sme rekonštruovať, teda zakonzervovať celú túto zrúcaninu, vrátane úprav prístupovej cesty a vybudovania nejakého zázemia nielen pre dobrovoľníkov, ale aj pre návštevníkov, také minimúzeum. Ak by sme to rozšírili o spomínané pozemky, nájom by stúpol asi na dvojnásobok,“ povedal predseda spoločnosti Peter Martinisko.
“Je to choré, že niekto sa o niečo začne starať, keď chce nejakej pamiatke pomôcť, aby ešte platil im za to, že sa vlastne o to môže starať,” skonštatoval Martinisko. Na opravu pamiatky a projektovú dokumentáciu získavajú síce granty z ministerstva kultúry, z týchto peňazí však prenájom Lesom SR platiť nemôžu. “Buď prispejú dobrovoľníci alebo návštevníci hradu,” vysvetlil Martinisko.

Na tento problém poukazuje aj starosta obce Lednica Milan Barka. Chyba podľa neho nastala ešte v 70-tych rokov, keď síce obec získala pamiatku, nie však pozemky pod ňou. Situácia by sa dala podľa starostu riešiť výpožičkou za obligátne euro alebo delimitáciou. Kým totiž nebudú vysporiadané pozemky, nemôžu na obnovu pamiatky získať eurofondy. “Teraz nastala situácia, že my sme pred nejakými tromi, štyrmi rokmi predali 51 percent objektu za obligátnu korunu Astronomicko-historickej spoločnosti. Nám ostalo 49 percent, tak teraz oni musia urobiť nájomnú zmluvu, že aj tých 49 percent nášho podielu budú používať oni, aby sme dostali grant na opravu hradu. A zároveň budeme musieť vyriešiť zasa nájom na prístupovú cestu a tie objekty, ktoré sa tam majú podľa projektovej dokumentácie urobiť,” informoval Milan Barka.

“Zákon nám neumožňuje prenajímať za euro,” argumentuje hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek. Nie je podľa neho možné ani to, aby výšku prenájmu na pozemky pod hradom znížili. “Lesy SR musia konať v súlade so zákonom a tu je potom problém, že pokiaľ by sme pristúpili k nejakému výraznému zníženiu nájmu, mohli by sme byť obvinení z nehospodárneho nakladania so štátnym majetkom,” objasnil.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Dostať do prenájmu hrad nie je problém

SKLABIŇA – Už niekoľko rokov sa snaží občianske združenie Donjon zachraňovať ruiny hradu Sklabiňa. Rozľahlú stavbu má skupina nadšencov v prenájme od obce Sklabinský Podzámok za symbolickú korunu. Na hrade sa celý rok intenzívne pracuje, dolná hospodárska budova je už sčasti prikrytá strechou. Malo by tu sídliť múzeum a galéria najvýznamnejšieho hradného rodu – Révayovcov. Počíta sa aj s ubytovacími a stravovacími priestormi.

Niektoré hrady sa nedarí predať ani za korunu

Predaj voľných hradov, kaštieľov a kúrií na Slovensku viazne. V ponuke ich je takmer sto. Z ostro sledovaných piatich objektov sa však za posledný rok podarilo odpredať iba jeden. “Záujem by bol, zmene vlastníctva však v mnohých prípadoch bránia ťažko predvídateľné majetkovoprávne problémy,” poukazuje na častý kameň úrazu Ľuboslav Škoviera z Pamiatkového úradu SR.

V súčasnosti sú na predaj kultúrne pamiatky východu SR

BRATISLAVA 1. októbra (SITA) – O predaj kultúrnych pamiatok do súkromného vlastníctva je veľký záujem. Ako uviedol pre agentúru SITA Ľuboslav Škovira z Pamiatkového úradu SR, svedčí o tom fakt, že pred dvoma až tromi rokmi aktualizovali katalóg so 100 objektmi a v súčasnosti je z neho v ponuke už len 75 stavieb. Za ten čas sa teda predalo 25 kultúrnych pamiatok.

Odpovede

Comments are closed.