Obnovu synagógy dokončili, otvoria ju v máji

Obrázok k článku

Svojmu pôvodnému účelu prestala breznianska synagóga slúžiť pred viac ako sedemdesiatimi rokmi. Tento čas sa negatívne podpísal na jej vzhľade. Vedenie mesta sa rozhodlo oprášiť takmer zabudnutú slávu tejto Národnej kultúrnej pamiatky. Oficiálne otvorenie zrekonštruovanej synagógy je naplánované na 11. mája. „ Verím, že zrekonštruovaná synagóga bude čo najdlhšie slúžiť v prospech umenia a umelcov v Brezne i jeho širokom okolí,“ povedal primátor Brezna Tomáš Abel. „Momentálne zariaďujeme interiér synangógy. Po dokončení tu bude k dispozícii divadelná osvetľovacia technika, ozvučenie, videoprojekcia, nové výstavné panely a tiež sociálne zariadenia,“ priblížil záverečnú fázu rekonštrukčných prác Peter Iľanovský z Investičného odboru Mestského úradu v Brezne. Pracovníci múzea zároveň zostavujú stálu expozíciu venovanú histórii synagógy, ktorá bude umiestnená v sprístupnených priestoroch veže pod kupolou. V Brezne tak vznikne atraktívny kultúrny stánok s kapacitou približne 200 osôb, z toho 120 bude miest na sedenie.

 

Aby budova mohla plniť svoj účel, prišla breznianska samospráva s myšlienkou dlhodobej aktívnej spolupráce s umeleckou obcou. Po dotiahnutí niekoľkých praktických náležitostí sa nápad dostal aj na papier v podobe Memoranda o spolupráci medzi mestom Brezno a Akadémiou umení v Banskej Bystrici. V záujme vytvorenia bohatej ponuky kultúrnych podujatí pre Brezňanov i návštevníkov sa mesto zaviazalo vytvoriť technické podmienky na zabezpečenie jednotlivých podujatí a úzko spolupracovať so všetkými fakultami Akadémie umení. Tá prisľúbila podieľať sa na vytváraní programovej náplne v oblastiach výtvarnej, hudobnej i dramatickej tvorby. Dokument je možné po vzájomnej dohode zúčastnených strán podľa potreby kedykoľvek meniť alebo dopĺňať.

 

Memorandum podpísali v pondelok 11. apríla za Akadémiu umení rektor Vojtech Didi a za mesto Brezno primátor Tomáš Abel. Obaja si od spolupráce sľubujú rozšírenie možností kultúrneho vyžitia pre obyvateľov a súčasne priestoru na prezentáciu študentov a pedagógov Akadémie umení. „Plánujeme tu robiť pravidelné hudobné koncerty, dramatická fakulta môže predstaviť svoju divadelnú tvorbu a priestor radi využijeme aj ako galériu na vystavovanie obrazov,“ povedal rektor Vojtech Didi. Hoci memorandum sa stalo platným hneď po podpísaní, realizácia aktivít sa naplno rozbehne až po oficiálnom otvorení budovy.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Mesto Ružomberok podá projekt na obnovu synagógy

Ružomberská radnica chce v tomto roku získať 1,3 mil. € z eurofondov na rekonštrukciu židovskej synagógy. Potvrdil to primátor mesta Michal Slašťan. “Po rokovaní s predsedom Ústredného zväzu židovských náboženských obcí na Slovensku Pavlom Frankom sme sa dohodli, že zväz objekt synagógy predá mestu za symbolické euro. Správcom budovy musí byť nezisková organizácia,” vysvetlil.