Obnovili Pomník popravených v roku 1848

Obrázok k článku od zora.

Obnovený Pomník popravených v roku 1848 odhalia na okraji Senice v piatok 12. októbra. Mesto Senica investovalo do jeho obnovy, prístupovej cesty a ďalšieho vybavenia 34-tisíc eur, práce čiastkou päťtisíc eur podporil aj Trnavský samosprávny kraj.

 

Pomník v lokalite Horné Suroviny pripomína popravených účastníkov Slovenského povstania v roku 1848 Martina Bartoňa, Pavla Svatíka, Františka Kapitána a Vojtecha Bemerta. Odhalený bol pri príležitosti 100. výročia povstania v roku 1948. Stojí na mieste, kde boli obete popravené, jeho autorom je akademický sochár Ladislav Pollák.

 

Samospráva Senice podľa Viery Baroškovej z Mestského úradu v Senici rozhodla o komplexnej rekonštrukcii pomníka ešte v roku 2016 v kontexte príprav 170. výročia Slovenského povstania. ,,Dôraz bol položený na uctenie si pamiatky popravených, tiež zviditeľnenie významnej vizuálnej a krajinnej dominanty, pretože pamiatka nadregionálneho významu sa viaže ku konkrétnej historickej udalosti. Tieto hlavné atribúty stáli za snahou vrátiť Pomníku popravených v extraviláne mesta dôstojný ráz a dostať toto historické miesto viac do povedomia verejnosti nielen v regionálnom ponímaní, ale aj v celoslovenskom rozsahu,“ skonštatovala Barošková.

 

Pamätník povstania, ktorý je národnou kultúrnou pamiatkou, má tvar pylónu na stupňovitom ihlanovom podstavci, na vrchole s architektonickou výzdobou v tvare symetrického dvojramenného kríža s mečom. Na pylóne sú umiestnené pamätné tabule vyhotovené z pieskovca, podobne ako celý pomník. Pomník bol poškodený zvetraním povrchu, zanedbanou a nevhodnou údržbou a sekundárnymi zásahmi. V havarijnom stave boli pamätné tabule, poškodená bola aj celá kovová ohrada.

 

foto zdroj: senica.sk

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články