Obnova.sk má 15 rokov

2002-00

Portál Obnova.sk práve dnes oslavuje 15 rokov od svojho prvého spustenia. Vo februári 2001 bol na internete publikovaný prvý predchodca portálu Obnova.sk. Júl 2001 bol začiatkom vytvárania portálu na adrese www.restaurovanie.host.sk. Portál sa mal najskôr profilovať ako informačný nástroj pre reštaurátorov a konzervátorov. Názov portálu bol Restaurovanie.host.sk – alchýmia obnovy. Podarilo sa nám ho spustiť v auguste 2001. Už počas testovacej prevádzky tejto verzie, kedy adresu poznalo len málo ľudí, sme získali prvé pozitívne ohlasy a ponuky na základnú spoluprácu. Prvého januára 2002 sme plynulo prešli do skúšobnej oficiálnej prevádzky. 28. februára 2002 sa nám podarilo získať server pre prevádzku portálu (Inaros spol s r.o.). Portál sa presťahoval na adresu www.obnova.sk a začal nadobúdať podobu, akú poznáme aj dnes, a 1. januára 2003 portál prešiel do riadnej prevádzky. V roku 2006 bola spustená druhá verzia portálu vroku 2011 tretia.

Pripomente si jej historiu prostrednictvom starsich fotografii, milnikov a roznych tlacovin.

V roku 2000 vznikalo aj prve logo este pre projekt: www.restaurovanie.host.sk

Obrázok k článku

2001-02 Prva web stranka - portaloveho formatu - spustena na internete

Obrázok k článku




2001-10 Dizajn sme upravovali za behu

Obrázok k článku




2002 portal sme sa snazili prezentovat kde to len islo, nakolko na internete to neslo takmer takmer vobec. Ved kto mal zaciatkom milenia napriklad emailovu adresu.

Obrázok k článku




2002 "analogova" prezentacia formou trhaciek - vyliepali sme ich vtedy kde sa dalo.

Obrázok k článku




Nove logo vznikalo ako stylizacia gotickej kruzby.

Obrázok k článku




2002 Nove logo - novy nazov + zmeny dizajnu.

Obrázok k článku




2003 nadvazovali sme vazby s inymi web strankami a na ne umiestnovali svoje banery



 




Dizajn sa nachvilu ustalil. Pracovali sme na obsahu.

Obrázok k článku




2003-04 Propagacia v rádiu Twist
 
Takto vyzerala administracia portalu v roku 2003 Obrázok k článku ...dalsia vlna trhaciek... Obrázok k článku V roku 2003 vatsinu obsahu pridaval Michal Hrcka, programovat pomahal Marek Mahut. Obrázok k článku Bezny uzivatel mohol navrhnut clanok prostrednictvom tohto formulara. Po schvaleni administratorom bol tento zverejneny na portali. Tuto funkcionalitu vyuzivala odborna verejnost zriedka. Obrázok k článku Zlomovym bodom v interakcii bolo spustenie diskusnych for. Obrázok k článku Obrázok k článku Web-odkazy - tematicky rozcestnik  Obrázok k článku 2003-06, pridali sa dvaja redaktori: Pavel Fabian a Tomas Chmelik Obrázok k článku Nova sluzba fotoalbum... Obrázok k článku ...propagovali sme aj v centre B. Stiavnice.... Obrázok k článku ...na veltrhu Nostalgia Expo, 2003, Bratislava... (s bannerom nam vtedy pomahal Marek Lichard) Obrázok k článku Pribudol aj novy jednotny banner pre partnerske web-stranky. Obrázok k článku 23. 3. 2004 Novy rekord navstevnosti 216 ludi za jeden den. Statistiky su uplne presne! Vychadzaju z log-u webserveru. 2004 znovu Rádio Twist 20. 10. 2004 Uz tradicne sa Obnova.sk v rebricku, vo svojej kategorii, na stranke Naj.sk umiestnuje v prvej desiatke. 2005 nabor na novych spolupracovnikov na univerzitach v Trnave a Bratislave - pomahl nam Tomas Vlcek Obrázok k článku ...aj komunita sa zapaja :) Obrázok k článku Obrázok k článku Dalsi spolupracovnici a redaktori. Obrázok k článku 2006, do clankov sme zacali vkladat aj obrazky Obrázok k článku 2006-06 Rádio Devín  Ocenenie pre Obnova.sk Obrázok k článku 2006 Film k príležitosti získania ocenenia revue Pamiatky a Múzeá, viac informácií tu. 2006, prichadza nova verzia Obnova.sk - 2 Obrázok k článku Portal sa stava interaktivnejsi a zaziva "zlate casy". V tejto tobe je hlavnym zdrojom informovanosti o kulturnom dedicstve na Slovensku. Obrázok k článku V duskusiach vznika pocetna komunita. Obrázok k článku Na tento formular sa mnohi z nas pozeravali aj niekolko hodin denne. Obrázok k článku V diskusiach sa preberali rozne temy. Obrázok k článku V roku 2011 vydavame tretiu verziu portalu Obnova.sk Obrázok k článku Stranka ziskava hlavne moznost pridavat rozne databazy a ilustrovat obrazkami akykolvek obsah. Obrázok k článku

Budúcnosť projektu? Text z roku 2003:

Budeme sa snažiť upravovať prostredie a služby tak, aby sme užívateľom čo najviac uľahčili orientáciu na Obnova.sk. Pripravujeme nové databázové systémy týkajúce sa pamiatok, zbierok, starožitností a subjektov, ktoré s nimi pracujú. V budúcnosti plánujeme pomaly sprístupňovať viacjazyčné mutácie niektorých služieb. Tiež sa budeme snažiť hľadať viac sponzorov a finančných zdrojov, ktorí by nám pomohli hradiť aspoň základné finančné a materiálne výdavky, alebo nám pomohli inak. Existencia portálu Obnova.sk však bude aj naďalej závisieť od ochoty odbornej verejnosti spolupracovať.

 

Ďakujeme:

Redaktorom: Pavel Fabian, Tibor Dite, Silvia Šujanová, Zora Mlynáriková, Ľubomír Chobot, Jaroslav Mitterpach, Radovan Blaho, Tomáš Chmelík, Jaroslav Liptay, Margareta Horváthová, Viera Kozárová, Kamil Nováčik, Michal Hrčka.

Spravcom serverov a programatorom: Marek Mahút, Peter Lachký, Ivan Minčík, Peter Kolenič.

Spolupracovníkom: Luboš Fraňo, Radovan Grollmus, Peter Horváth, Pavol Šebo, Jana Chrapová, Simona Schwartz, Michal Fábry, Milo Fabian.

Podporovateľom: Zdeno Rýdl – agentúra SITA, Miloš Mindek, Miroslav Sládek, Peter Móric, Slavomír Trpiš

Komunite: http://www.obnova.sk/zoznam/ludia (5819 ľudí – 2/2016),

Za 15 rokov takmer 3 500 000 unikátnych návštevníkov, ktorí si zobrazili 7 000 000 stránok. A počas cca 87 862 dobrovoľníckych hodín (plné 4 roky – 24/7) vytvorili bázu informácii, ktorá obsahuje 4763 článkov,  61317 diskusných príspevkov v 4663 témach, ročne takmer 200 000 návštevníkov a cez 1 000 000 zobrazených stránok, 3 638 pojmov vo výkladovom slovníku, 4 019 udalostí z histórie, 11 186 fotografií, 2939 obci v územnej navigácii. (čísla: január 20016)

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Obnova.sk – pamiatky, zbierky a starožitnosti

Obnova.sk na úvod:
Portál Obnova.sk je neziskovým projektom voľného zoskupenia ľudí, ktorých okruh nie je zďaleka uzavretý. Vznikol ako križovatka informácií v oblasti pamiatok, zbierok a starožitností. Už od prvého dňa poskytoval svojim návštevníkom vždy zaujímavé a nové informácie a služby. Portál Obnova.sk (www.obnova.sk), je tvorený najnovšími technológiami, ktoré umožňujú interaktívne zapájanie sa návštevníka do procesu publikovania a reagovania na publikované. Portál je graficky jednoducho spracovaný, dôležitá je totiž jeho obsahová stránka. O ňu sa stará dobrovoľná skupinka ľudí z oblasti pamiatok, múzeí a iných spoločenských odborov. Snažíme sa portál aktualizovať každý deň.

VÝSTAVNÁ ČINNOSŤ 2003 – TM Levice

Zbieram – zbieraš – zbierame. 3.12.2002 – 28.2.2003 :: DK
Krása v kove. 3.12.2002 – 28.2.2003 :: KB
Výber z tvorby – Akad. maliar Vladimír Balko. 15.1. – 16.3. 2003 :: GJN
Imaginácie – Emília Jakubisová rod. Čučková. 19.3. – 25.5.2003 :: GJN…

Vznikol centrálny portál pre neziskový sektor

Neziskový sektor má od stredy 6. októbra 2010 centrálny internetový portál. Vytvorila ho Centrálna nezisková spoločnosť a 1. Slovenské neziskové centrum. Podľa tvorcov portálu jeho vytvorením na Slovensku vznikol priestor, kde bude “maximum dobrých myšlienok”, ktoré môže neziskový sektor zužitkovať.