Obnova románskeho paláca odštartuje obnovu Spišského hradu

Spišské múzeum v Levoči pripravuje rozsiahlu obnovu Spišského hradu. Plánovaná rekonštrukcia hradu vychádza z najnovšieho architektonicko-historického výskumu, ktorý sa na hrade robil v rokoch 2007 a 2008. Naposledy sa tu podobné výskumy robili v 60-tych a 70-tych rokoch 20. storočia. Najnovšie výskumy potvrdili, že hrad v súčasnej rozlohe existoval už koncom 13. storočia, informovala riaditeľka Spišského múzea v Levoči Mária Novotná. Najstaršie stavby na hradnej akropole, ktorú dnes poznáme ako horný hrad, stáli už pred tatárskym vpádom pred rokom 1241. Do konca 13. storočia už stálo aj súčasné dolné nádvorie v podobe opevneného refúgiá.

Hrad aj po plánovanej rekonštrukcii zostane ako konzervovaná ruina. Centrom muzeálnej prezentácie zostane aj naďalej horný hrad. Jeho stredobodom bude románsky palác, ktorý je v súčasnosti pre verejnosť neprístupný. „Chceme v ňom nechať vyznieť románsku architektúru. Palácu by sa mala čo najviac vrátiť jeho románska podoba, pretože podobnú stavbu by sme ťažko hľadali,“ uviedla Novotná. Sekundárne by sa mal románsky palác využívať na kultúrne podujatia. Prioritou rekonštrukcie Spišského hradu, ktorá začala už v 70-tych rokoch minulého storočia, bude obnova románskeho paláca, pretože ten „stojí napriek všetkým statickým normám,“ uviedla Novotná.


V budúcnosti by mali byť muzeálne expozície sústredené nielen do existujúcich priestorov, ale aj do nových, ktoré by mali vzniknúť rekonštrukciou a prekrytím doteraz neobnovených objektov vo východnej časti horného hradu. Stredné nádvorie bude slúžiť ako komunikačné centrum, kde by mali pribudnúť rôzne doplnkové služby pre návštevníkov, edukačné priestory a čiastočne aj expozičné priestory. Dolné nádvorie by malo zostať v podobe, v akej je v súčasnosti. Pribudnúť by mal odkrytý amfiteáter. Vo všetkých troch častiach hradu by mali pribudnúť archeologické lokality dostupné pre návštevníkov.


Muzeálne expozície na Spišskom hrade približujú každodenný život jeho obyvateľov. V predchádzajúcich rokoch otvorilo Spišské múzeum na hrade expozície, ktoré približujú hradnú kuchyňu, kúpele či spálňu. Pri príležitosti otvorenia letnej sezóny 2010 reinštalovali pracovníci múzea expozíciu hradnej mučiarne. Návštevníci si v nej môžu vyskúšať ako sa kedysi naťahovalo na škripci, ležalo na dereši alebo ako sa sedelo v kresle obitom klincami. Viacerí z návštevníkov v sobotu túto možnosť počas slávnostného otvorenia letnej sezóny na Spišskom hrade aj využilo.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články