Obnova Pisztoryho paláca v Bratislave za začala

Obrázok k článku

Obnova Pisztoryho paláca v Bratislave sa začala, opravovať budú strechu a fasádu budovy. Kultúrnu pamiatku Staré Mesto zrevitalizuje z grantu v rámci programu Finančného mechanizmu EHP, z tzv. nórskych fondov a mestská časť prispeje 15-timi percentami. O začatí prác na obnove Pisztoryho paláca agentúru SITA informovala Nora Remiárová z komunikačného oddelenia Starého Mesta.

 

Náklady na obnovu fasád a strechy Pisztoryho paláca odhadli v Starom Meste na 578 124 eur. Podľa starostu Starého Mesta Radoslava Števčíka sa na verejnom obstarávaní podarilo ušetriť peniaze, tie chcú použiť na opravu okien. Práce na obnove Pisztoryho paláca sa už začali a areál tejto kultúrnej pamiatky sa premenil na stavenisko. „V súčasnosti je nádvorie zaistené, uzavreté pre verejnosť z bezpečnostných dôvodov. Urobíme však všetko pre to, aby akcie naplánované v objekte paláca neboli pre rekonštrukciu dotknuté,“ hovorí starosta Števčík. Obnova paláca musí byť hotová do konca apríla 2016.

 

Pisztoryho palác, ktorý stojí na Štefánikovej ulici, je vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Spravuje ho mestská časť Staré Mesto. Palác dal postaviť koncom 19. storočia lekárnik židovského pôvodu Felix Pisztory ako vlastný domov a lekáreň. Za palácom mal záhradu siahajúcu až k dnešnému Slavínu, v ktorej pestoval liečivé byliny. Ako ďalej informovala Remiárová, podľa historika Tivadara Ortvaya palác vynikal vkusom a luxusom. Väčšina pôvodného vybavenia sa zachovala a možno ju tu vidieť aj dnes. Zachovaná ostala napríklad kovová brána, umelecké zábradlie, balustráda, krištáľové lustre, mozaiková podlaha v schodiskovej hale, štuková výzdoba či pozlátené fresky na strope. Počas druhej svetovej vojny v Pisztoryho paláci sídlilo nemecké veľvyslanectvo, za socializmu tu zriadili Leninovo múzeum. Do roku 2005 sa ešte bočné krídlo paláca využívalo ako Dom zahraničných Slovákov. Potom priestory spustli, palác bol prázdny a chátral.

 

Od roku 2011 začala mestská časť s premenou paláca na kultúrne centrum. Pomáhalo im pri tom občianske združenie VIA CULTURA Inštitút pre kultúrnu politiku. Spolu sa snažili palác využiť ako kultúrne a komunitné centrum pre obyvateľov i návštevníkov Bratislavy. Občianske združenie spolu s mestskou časťou priestory paláca upratali, zbavili ho plesní a otvorili pre verejnosť. Od roku 2012 slúži ako priestor pre komunitno-kultúrne centrum Starého Mesta.

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články