Obnova Horného kostola urobí z Kalvárie pamiatku svetového formátu

Obrázok k článku

V týchto dňoch sa v Banskej Štiavnici začína obnova Horného kostola, ktorý je najznámejším objektom Kalvárie. Základný kameň obnovy bude slávnostne poklepaný dnes, v pondelok 12. júna o 14:00. Počas podujatia organizátori predstavia obnovu objektu. „Na obnovu Horného kostola sa pripravujeme už niekoľko rokov, zatiaľ sme vyriešili statiku. Čaká nás reštaurovanie fresky, fasád, sochárskej výzdoby, striech, dverí a mreží. Samostatným dielom je veľký vstupný portál, ktorý bol zničený zásahom delostreleckého granátu na jar v roku 1945. Ešte aj dnes vyberáme z fasády šrapnely a tak sa dá povedať, že 72 rokov odstraňujeme následky vojny. Obnova kostola je naplánovaná na roky 2017 a 2018 a vyžiada si ešte približne 400-tisíc eur,“ informoval agentúru SITA správca Kalvárie Martin Macharik.

 

Za deväť rokov spolupráce medzi Kalvárskym fondom a Nadáciou VÚB obnovili už väčšinu z 25 objektov na Kalvárii. Posledným obnoveným objektom ja veľká kaplnka ECCE HOMO, ktorú rekonštruovali v rokoch 2013 až 2016. Je to dvojposchodová kaplnka, kde na prízemí je zobrazený Kristus v žalári a na poschodí je odsúdený Kristus s Pilátom, ktorý si umýva ruky. Obnova stála 90-tisíc eur.

 

Renovácia Kalvárie sa začala v roku 2008, keď ju navštevovalo len zopár znalcov, pričom turistickí sprievodcovia jej návštevu neodporúčali. Zdevastovanou pamiatkou sa nikto veľmi nechválil. Práce na jej obnove sa začali v roku 2007 pod vedením občianskeho združenia Kalvársky fond. V apríli 2008 sa do obnovy zapojila Nadácia VÚB, ktorá sa zaviazala počas desiatich rokov postupne prispieť sumou 664-tisíc eur. Túto sumu v roku 2016 zvýšila na stotisíc eur ročne. Úspešná obnova sa odrazila aj na návštevnosti, tá rastie tempom 10 až 20 percent ročne a v tomto roku očakávajú vyše 60-tisíc návštevníkov.

 

Banskoštiavnická kalvária je komplex sakrálnych objektov v barokovom slohu pozostávajúci z troch kostolov, devätnástich kaplniek a súsošia Panny Márie. Svojím umiestnením na kopci uprostred štiavnického vulkánu je dominantou Banskej Štiavnice.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články