Obnova donjonu na Šarišskom hrade si vyslúžila ocenenie

Obrázok k článku od zora.

Obnova donjonu na Šarišskom hrade si vyslúžila ocenenie v ankete Najlepší v cestovnom ruchu Prešovského kraja 2018. Hlavná bašta Šarišského hradu, ktorý stojí nad mestom Veľký Šariš, získala ocenenie v kategórii NAJ kultúrno-náučné zariadenie, atrakcia. Odborná porota súťaže kladne ohodnotila fakt, že obnova hlavnej veže hradu prispela k rozšíreniu ponuky cestovného ruchu v kraji.

 

Šarišský hrad patrí k najrozsiahlejším stredovekým hradom na Slovensku. Jeho celková zastavaná plocha prevyšuje 4,5 hektára. Po rekonštrukcii pôvodného hradného donjonu na danom mieste vyrástla 15 metrov vysoká vyhliadková veža, ktorá sa stala pýchou hradu. S rekonštrukciou sa pritom začalo už v roku 2017, no vzhľadom na jej rozsah pokračovali práce aj počas leta 2018. „O záchranu hradu Veľký Šariš sa snažíme už 20 rokov. Stavebne sa hrad Šariš obnovuje osem rokov a ocenenie vnímam ako zadosťučinenie za túto snahu,“ uviedol po prevzatí ceny na Medzinárodnej výstave cestovného ruchu ITF Slovakiatour v Bratislave správca hradu Ladislav Babuščák. Hrad pritom uspel aj v internetovom hlasovaní, v ktorom obsadil vo svojej kategórii druhé miesto. S tesným náskokom 250 hlasov ho predbehol iba Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. „Teší ma, že povedomie o hrade Velký Šariš sa začína pomaly šíriť medzi ľuďmi i medzi turistami,“ dodal Babuščák.

 

Ako ocenenie všetkých, ktorí sa na obnove hradu podieľajú, berie umiestnenie v ankete primátor Veľkého Šariša Viliam Kall. „Nebolo to len o meste Veľký Šariš. Bolo to aj o podpore Ministerstva kultúry SR, Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR či mnohých dobrovoľníkov, najmä z občianskeho združenia Hradba Šariš a Strážcovia pravých pokladov storočí, ale aj o sponzoroch. Všetkým patrí jedno veľké ďakujem, lebo práve takéto ocenenie je výsledkom dobre odvedenej práce a mnohokrát práce, ktorá je aj mimo pracovnej doby a povinností,“ uviedol Kall. Získané ocenenie je podľa neho i záväzkom do budúcna. „Budeme vyvíjať aktivity, aby sme aj v ďalšom období získali ocenenie a ja som veľmi rád, že Šarišský hrad nadobúda v okolí jedinečnosť i význam a každým rokom rastie jeho popularita,“ dodal primátor.

 

Anketa s názvom NAJ v cestovnom ruchu sa koná od roku 2014 a organizuje ju Krajská organizácia cestovného ruchu Severovýchod Slovenska. Jej cieľom je upriamiť pozornosť obyvateľov, turistov a organizácií v cestovnom ruchu na zaujímavé miesta, osobnosti, produkty či dokonca zaujímavých zamestnancov v cestovnom ruchu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede