Objavili vzácny film, na ktorom pracoval Alfred Hitchcock

Obrázok k článku

V novozélandskom filmovom archíve objavili vzácne dielo filmára Alfreda Hitchcocka. Informovala o tom webová stránka www.filmpreservation.org. Nemý film z roku 1923 s názvom Biely tieň však nie je kompletný – zachovali sa len prvé tri kotúče. Ako uvádza webová stránka news.bbc.co.uk, nevie sa, kde sú zvyšné tri kotúče a predpokladá sa, že iná kópia filmu neexistuje. Americká National Film Preservation Foundation (NFPF) snímku Biely tieň opisuje ako atmosférickú melodrámu s Betty Compson v hlavnej dvojúlohe sestier – dvojičiek, z ktorých jedna je anjelská a druhá “bez duše”.

Alfred Hitchcock, ktorý sa narodil 13. augusta 1899 v Londýne, začal vo filme pracovať v roku 1920 ako výtvarník titulkov. V priebehu troch rokov už pôsobil aj ako scenárista, výtvarník a neskôr asistent réžie. Biely tieň je zrejme prvým dochovaným materiálom, pod ktorým je podpísaný ako scenárista, asistent réžie, vedúci výpravy a strihač. V čase vzniku filmu, ktorý režíroval Graham Cutts, mal Hitchcock len 24 rokov.

Dofarbovaný film objavili počas druhého kola výskumu NFPF, v rámci ktorého sa pokúšajú v Novozélandskom filmovom archíve nájsť rané americké snímky. Film, ktorý mal premiéru v januári 1924, sa uchoval v americkej kópii distribuovanej hollywoodskou spoločnosťou Lewis J. Selznick Enterprises. V niektorých medzititulkoch sa objavuje práve logo distribútora, vďaka čomu vznikol predpoklad, že ide o americkú produkciu. V skutočnosti je to však britská snímka. Kotúče uchovajú v Park Road Post Production na Novom Zélande, pričom nový master a kópiu pošlú do USA. Ďalšie dve kópie vyrobia pre Novozélandský filmový archív a Britský filmový inštitút. Plány na obnovenú premiéru by mali ohlásiť ešte tento týždeň.

Sir Alfred Hitchcock je známy ako majster filmového napätia. Od roku 1940 nakrúcal v Hollywoode a v roku 1956 sa stal občanom USA. Počas svojej kariéry si vyslúžil päť nominácií na Oscara za réžiu filmov Rebecca (1940), Záchranný čln (1944), Rozdvojená duša (1945), Okno do dvora (1954) a Psycho (1960). V roku 1968 mu americká Akadémia filmových umení a vied udelila Irving G. Thalberg Memorial Award. Známe sú aj jeho snímky …a neuveď nás do pokušenia (1928), Hostinec Jamajka (1939), Cudzinci vo vlaku (1951), Vražda na objednávku (1954), Vertigo (1958) alebo Vtáci (1963). Zomrel ako 80-ročný 29. apríla 1980.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Učiteľ niekoľkých generácií filmárov – Martin Slivka

Etnograf, režisér, scenárista, dramaturg, filmový teoretik, pedagóg, priekopník tzv. etnografickej línie slovenskej dokumentaristiky po sebe zanechal všestranné a bohaté kultúrne dedičstvo. Nakrútil vyše 140 filmov, prevažne autorských, v ktorých bol autorom námetov, scenárov aj režisérom. Základom jeho tvorby v dokumentárnom filme bolo predovšetkým výtvarné umenie a etnografia. Jedna z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a kinematografie – Martin Slivka.

V archíve objavili dve sonáty od Vivaldiho

V archíve objavili dve sonáty od husľového virtuóza Antonia Vivaldiho. V 180-stranovej zbierke rukopisov starej takmer 300 rokov ich našli po tom, čo portfólio daroval v roku 2008 podnikateľ Gerald Coke londýnskemu Foundling Museum. Vivaldiho tvorbu rozpoznal expert Michael Talbot, hosťujúci profesor hudby na Liverpool Hope University. “Na základe relatívne jednoduchých technických požiadaviek sa zdá, že tieto dve sonáty napísal Vivaldi pre amatérov,” uviedol. Jedno z objavených hudobných diel, ktoré barokový hudobný skladateľ zložil pravdepodobne pre amatérov, odprezentujú v Liverpool Hope University v nedeľu.

Liptovský Mikuláš – Filmové leto – I

5. 7.PONDELOK
FILMOVÝ KLUB NICOLAUS UVÁDZAPROJEKT 100 – 2004
FANNY A ALEXANDER – o 17:00 Slávny švédsky režisér kultových „klubových“ filmov Ingmar Bergmann (1918) uviedol túto drámu o problémoch ľudskej existencie po piatich rokoch intenzívnych príprav. Film je veľkou rodinnou ságou a súčasne bilanciou režisérovho osobného i tvorivého života.