Objavili najstaršiu známu fosíliu borovice

Obrázok k článku

Tím britských vedcov na čele s Howardom Falcon-Langom z Londýnskej univerzity objavil a popísal najstaršiu známu fosíliu borovice, ktorej vek určili na 140 miliónov rokov. Pozostatky borovice objavili vo forme dreveného uhlia v kameňolome v kanadskej provincii Nové Škótsko a dali jej vedecké meno Pinus mundayi.,

 

Pinus mundayi rástla v období, keď atmosféra obsahovala oveľa viac kyslíka než v súčasnosti, čo malo za následok časté a veľké požiare. Práve tie mali podľa vedcov vplyv na evolúciu borovíc, ktoré dnes patria medzi druhy najlepšie prispôsobené vplyvu ohňa. “Tieto fosílie naznačujú, že v raných borovicových lesoch sa často vyskytovali požiare, čo pravdepodobne ovplyvnilo evolúciu týchto dôležitých stromov. Zachovali sa vo forme dreveného uhlia, čo naznačuje, že borovice čelili požiarom už od počiatku svojej existencie. Tieto fosílie majú len niekoľko milimetrov, ale pravdepodobne pochádzajú zo stromov podobajúcich sa na borovicu lesnú,” uviedol Falcon-Lang, ktorý spolu s kolegyňami Violou Mages a Margaret Collinson zverejnil popis nového druhu v časopise Geology. Falcon-Lang sa plánuje toto leto vrátiť do spomínaného kameňolomu, kde by chcel nájsť fosílie iných rastlín, ktoré rástli v rovnakom období ako Pinus mundayi.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Vedcom sa podarilo objaviť doteraz neznámy jazyk

Vo vzdialenej oblasti Indie sa vedcom podarilo objaviť neznámy jazyk. Nazýva sa Koro a zdá sa, že je odlišný od iných jazykov z rodiny, do ktorej patrí. Podľa vedcov však je ohrozený. Jazyk Koro objavil tím jazykovedcov počas expedície v severovýchodnej Indii Arunáčalpradéš. Výskumníci hľadali iné dva málo známe jazyky, ktorými sa hovorí len v malej oblasti. Keď tieto jazyky nahrávali a počúvali, objavili tretí, ktorý bol pre nich úplne nový. “Nemuseli sme zájsť ďaleko v našom zozname slov, kým sme si uvedomili, že je extrémne odlišný v každom možnom smere,” uviedol jeden z vedúcich expedície David Harrison. Jazykovedci nahrali tisícky slov a zistili, že Koro sa od iných jazykov v oblasti skutočne odlišoval.