Objavili najstaršiu koženú topánku na svete

Medzinárodný tím archeológov vedený Ronom Pinhasim z University College Cork objavil v jaskyni v arménskej provincii Vayots Dzor najstaršiu zachovanú koženú topánku na svete, ktorej vek určili pomocou rádiokarbónového datovania na 5500 rokov.

 


Topánka je dlhá 24,5 centimetra a široká od 7,6 do 10 centimetrov. Našli ju ešte v roku 2008 v jaskyni na arménsko-iránsko-tureckom pohraničí, kde ležala v jame pod vrstvou ovčieho trusu. Práve vďaka nemu sa zachovala v takmer perfektnom stave vrátane šnúrok. Napriek jej malým rozmerom však nedokážu odborníci určiť, či patrila mužovi alebo žene, pretože pred 5500 rokmi boli ľudia výrazne nižší než dnes. Okrem topánky našli archeológovia v jaskyni aj množstvo iných, dobre zachovaných predmetov vrátane keramických nádob s rôznymi potravinami. Najstaršou zachovanou obuvou na svete sú sandále staré 8000 tisíc rokov, ktoré našli v jaskyni v americkom štáte Missouri.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili jedny z najstarších jaskynných malieb v Európe

V jaskyni Coliboaia na severovýchode Rumunska objavili maľby, ktorých vek odborníci odhadujú na 23-tisíc až 35-tisíc rokov. Podľa vedcov z Rumunskej speleologickej federácie (FRS) ide o jedny z najstarších objavených jaskynných malieb v Európe. Na stenách jaskyne pravekí ľudia zobrazili čiernou farbou rôzne zvieratá vrátane byvola, koňa, medveďa a nosorožca. Pravosť nálezu potvrdil aj tím popredného francúzskeho odborníka na praveké umenie Jeana Clottesa. Presný vek malieb však určia až pomocou rádiokarbónového datovania.

V jaskyni v Gruzínsku objavili vlákna staré 34 000 rokov

Skupina archeológov a paleontológov objavila v jednej jaskyni v Gruzínsku zvyšky niečoho, čo by mohlo byť najstarším doteraz nájdeným kusom odevu. Ide o malé ľanové vlákna spred 34 000 rokov, ktoré podľa výskumníkov používali ľudia na výrobu oblečenia, košíkov či topánok. Niektoré vlákna boli dokonca nafarbené na čierno, sivo, tyrkysovo a ružovo.

Prieskumníci našli v Poľsku tri zuby neandertálca

Tím poľských prieskumníkov našiel v jaskyni v južnej časti krajiny tri zuby neandertálca. Podľa lídra skupiny Mikolaja Urbanowského je to prvý objav pozostatkov neandertálca v krajine. O objave Poliakov informovalo nemecké vedecké periodikum Naturwissenschaften. Zuby našli prieskumníci v jaskyni Stajna v Karpatských vrchoch. Urbanowski uviedol, že pri zuboch našli aj kresací kamienok a tiež kosti mamuta a nosorožca.