Objavili najstaršiu kópiu Mony Lisy

Obrázok k článku

Odborníci predpokladajú, že autorom diela zo 16. storočia je jeden z da Vinciho žiakov.
BRATISLAVA 2. februára (SITA) – V madridskom múzeu Prado objavili zrejme najstaršiu repliku známej Mony Lisy Leonarda da Vinciho. V múzeu si vraj neuvedomili význam maľby, kým pri najnovšom reštaurovaní neodhalili ukryté vrstvy. Dielo bolo totiž prekryté čiernou farbou a lakom. Ako uvádza mesačník The Art Newspaper, odstránenie čiernej farby odhalilo "jemné detaily Toskánskej krajiny", ktoré zrkadlia pozadie da Vinciho majstrovského diela. "Vidíte Lisine oči, čo je dosť lákavé, a jej záhadný úsmev. V skutočnosti vyzerá mladšie," povedal pre BBC Martin Bailey, ktorý o objave informoval. Podľa The Art Newspaper tento "úžasný objav zmení naše chápanie najznámejšieho obrazu na svete". Zreštaurovaná maľba už vyvolala medzi odborníkmi debaty o veku ženy, ktorá pre majstra Leonarda pózovala. Zdá sa, že by mohla mať 20 až 25 rokov, čo je omnoho menej, ako vyzerá na origináli vystavenom v parížskom Louvri.

Obrázok k článku

Odborníci sa pôvodne domnievali, že kópia vznikla dlho po Leonardovej smrti, no po použití röntgenových lúčov s cieľom analyzovať kresby pod ňou, sa reštaurátori zhodli, že pochádza z rovnakého obdobia ako originál. Predpokladajú, že autorom diela zo 16. storočia je jeden z da Vinciho žiakov.

Obrázok k článku

Múzeum svoj objav prezentovalo na konferencii o Leonardovi da Vincim v londýnskej národnej galérii. Keď dokončia reštaurátorské práce na obraze, poputuje v marci na výstavu do Louvru.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články