Objavili najstaršie maľby znázorňujúce apoštolov

Archeológovia a reštaurátori umenia s použitím novej laserovej technológie objavili údajne najstaršie maľby tvárí apoštolov Ježiša Krista. Obrazy nachádzajúce sa v katakombách svätej Tekly neďaleko Baziliky sv. Pavla za hradbami starovekého Ríma, vytvorili koncom štvrtého alebo začiatkom piateho storočia. Podľa archeológov mohli tieto obrazy patriť k tým, ktoré najviac ovplyvnili neskoršie umelecké vyobrazenia tvárí Kristových nasledovníkov. O freskách sa vedelo, no detaily bolo možné vidieť až počas reštauračného projektu, ktorý sa začal pred dvoma rokmi. Jeho výsledky vedci oznámili na tlačovej konferencii dňa 22. júna 2010.

 


Ikony tvárí patria apoštolom – sv. Petrovi, sv. Ondrejovi a sv. Jánovi, ktorí patrili medzi pôvodných Ježišových dvanásť apoštolov, a tiež sv. Pavlovi, ktorý sa stal apoštolom až po Kristovej smrti. Maľby majú rovnaké charakteristiky ako neskoršie obrazy. Patrí k nim napríklad vráskavé a predĺžené čelo, plešivejúca hlava a špicatá brada svätého Pavla, čo naznačuje, že môže ísť o vyobrazenia, ktoré stanovili neskoršie štandardy. Ide o štyri kruhy s priemerom 50 centimetrov. Nachádzajú sa na strope podzemného pohrebného miesta vyššie postavenej ženy, o ktorej sa predpokladá, že konvertovala na kresťanstvo.


Vedúci archeologického výskumu početných rímskych katakomb Fabrizio Bisconti vysvetlil, že staršie maľby apoštolov ich zobrazujú v skupine s menšími tvárami, ktorých detaily sú ťažko rozlíšiteľné. “Ide o veľmi dôležitý objav v histórii raných kresťanských komunít Ríma,” uzavrel.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Unikátne stredoveké maľby európskeho významu

MARTINČEK 12. novembra 2002 (SITA) – Reštaurátori Oblastného reštaurátorského ateliéru (ORA) v Levoči dnes slávnostne odovzdali zreštaurované stredoveké nástenné maľby v rímsko-katolíckom kostole sv. Martina v obci Martinček v okrese Ružomberok. “Tieto fresky nevidel nikto takmer 300 rokov a ide o unikát nielen slovenského, ale aj európskeho významu“, uviedol na tlačovej besede v Martinčeku vedúci ORA Ivan Tkáč. Reštaurátori datujú vznik malieb do 13. storočia, čo je viac ako o jedno storočie skôr, než sú známe maľby tzv. liptovského okruhu vo viacerých kostoloch na Liptove.