Objavili múmiu kráľovnej Sešsešet, matky faraóna Tetiho

hEgyptský archeologický tím našiel pozostatky múmie kráľovnej Sešsešet, matky faraóna Tetiho. Ten vládol v Egypte okolo roku 2 300 pred naším letopočtom. Ako dnes informovala egyptská vláda, pozostatky kráľovnej ležali v pyramíde, ktorú archeológovia objavili minulý rok v nekropole Sakkara. V sarkofágu našli zvyšky tela zabalené v plátne a starovekú keramiku. V staroveku sa však do hrobky pravdepodobne vlámali vykrádači hrobov a ukradli ostatné predmety. “Napriek tomu, že nenašli meno kráľovnej pochovanej v pyramíde, všetko naznačuje, že je to Sešsešet, matka kráľa Tetiho, prvého kráľa šiestej dynastie,” uviedol vedúci archeológ Zaví Havás vo vyhlásení.

Teti panoval v Egypte najmenej desať rokov a je pochovaný neďaleko matkinej pyramídy. Archeológovia objavili mnoho kráľovských múmií zo starovekého Egypta, väčšina z nich však pochádza z Novej ríše, ktorá sa začala asi 500 rokov po Tetiho vláde.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili sarkofág málo známej kráľovnej

Francúzsky archeologický tím vykopal v Egypte zhruba 4 000 rokov starý sarkofág, ktorý patril málo známej starovekej kráľovnej. Informovalo o tom v stredu egyptské ministerstvo kultúry. Sarkofág objavili v pohrebisku Sakkára neďaleko Káhiry. Na jednej časti bol nápis znamenajúci “kráľova manželka a milovaná”. Galal Muawwad, ktorý spolupracoval s archeologickým tímom, zdôraznil, že objav je veľmi vzácny. “Jeho zvláštnosť je v tom, že hlavná časť je ružová, zatiaľ čo príklop je z čierneho čadiča. Toto je veľmi vzácne,” vyjadril sa. Nezamietol však možnosť, že príklop mohol patriť k inému sarkofágu.

Archeológovia zrekonštruovali podobizeň kráľovnej Nefertiti

Káhira, 15. augusta 2003 (TASR) – Skupine egyptológov sa podarilo zrekonštruovať podobizeň legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti. Tvár vládkyne vytvoril tím archeológov, ktorí veria, že v jednej z hrobiek v luxorskom Údolí kráľov objavili múmiu Nefertiti, manželky kacírskeho kráľa Amenhotepa IV. – Achnatona zo 14. storočia.

Obnova.sk Foto

Objavili cestu lemovanú sfingami

Egyptskí archeológovia objavili v Luxore cestu lemovanú sochami sfíng, ktorá viedla do chrámu starovekej bohyne-matky Mut. Oznámil to egyptský minister kultúry Farúk Husní. Na ceste objavili celkovo 12 sôch sfíng, pričom väčšine z nich chýbajú hlavy. Na sochách je vytesané meno faraóna Nachtnebefa, ktorý vládol v rokoch 380 až 362 p.n.l. Novoobjavená cesta sa spomína v mnohých starovekých textov, archeológovia ju však až doteraz nedokázali lokalizovať.

Zo Švajčiarska vrátili palec faraóna Achnatona

Palec z nohy faraóna Achnatona vrátili do Egypta viac ako sto rokov po tom, čo ho ukradli. Informovala o tom v stredu egyptská Najvyššia rada pre pamiatky. Do Egypta ho vrátili počas slávnostného podpísania zmluvy so Švajčiarskom o vrátení starovekých artefaktov. “Palec je späť v Egypte a bude vystavený v múzeu v Káhire,” uvádza sa vo vyhlásení. Prst Achnatona, ktorého otcovstvo faraóna Tutanchamóna potvrdili na základe testov DNA, ukradli v roku 1907 počas skúmania jeho kostí. Jeho osudy po roku 1907 nie sú známe. Pred vrátením do krajiny pôvodu ho mal Frank J. Rühli z Zürišskej univerzity, ktorý ho získal “vďaka svojim osobným kontaktom” v “inej európskej krajine,” uviedol istý diplomat pre agentúru AFP. Egypt vďačí návratu ďalšej pamiatky vedcovej “súkromnej iniciatíve”.