Objavili doteraz neznámy da Vinciho obraz

Kanadskí umeleckí experti tvrdia, že sa im podarilo objaviť doteraz neznámy obraz slávneho talianskeho maliara Leonarda da Vinciho. Ako dôkaz má slúžiť odtlačok prsta samotného autora.

Obraz s názvom La Bella Principessa, ktorý z profilu zobrazuje mladú ženu v renesančnom odeve, až doteraz považovali za nemeckú maľbu z devätnásteho storočia. Dielo odkúpil Peter Silverman pre anonymného švajčiarskeho zberateľa na dražbe v New Yorku v roku 2007 za približne 19-tisíc dolárov. V súčasnosti sa jeden nemenovaný londýnsky obchodník s umením vyjadril, že hodnota maľby môže byť viac ako 150 miliónov dolárov. Odborníci tvrdia, že odtlačok prsta, buď ukazováka alebo prostredníka, nájdený na obraze La Bella Principessa sa zhoduje s da Vinciho odtlačkom na obraze Svätý Hieronym. O da Vincim je pritom známe, že svoje ruky často používal ako súčasť maliarskej techniky. Z tohto dôvodu sa mnohých dielach tohto renesančného génia našli jeho odtlačky. Ak by sa pravosť maľby potvrdila, išlo by o prvú významnú da Vinciho prácu identifikovanú za posledných sto rokov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V mestskej knižnici objavili Da Vinciho rukopis

Vo verejnej knižnici v západnom Francúzsku našli dlho zabudnutý rukopis renesančného génia Leonarda Da Vinciho. Zažltnutý papier spolu s ďalšími tisíckami dokumentov venoval v roku 1872 zberateľ Pierre-Antoine Labouchere mestu Nantes. Rukopis predstavuje už druhú vzácnu položku, ktorú v darovanej zbierke našli. V roku 2008 v nej odhalili dovtedy neznámy notový zápis Wolfganga Amadea Mozarta.