Objavili 9000 rokov staré dôkazy o domestikácii koní

Ilustračné foto

Saudskoarabskí archeológovia objavili na nálezisku al-Maqar dôkazy, že ľudia domestikovali kone už pred 9000 rokmi. Doteraz najstaršie artefakty o domestikácii koní majú približne 5500 rokov a pochádzajú zo strednej Ázie. Na tlačovej konferencii v Džidde o tom informoval Ali al-Ghabban, viceprezident Saudskoarabského výboru pre cestovný ruch a pamiatky.

Na nálezisku sa našli taktiež pozostatky ľudských kostier, hroty šípov a rôzne nástroje dokazujúce, že civilizácia, ktorá ich používala, bola veľmi vyspelá. “Toto nálezisko nám jasne dokazuje, že domestikácia koní sa začala už pred 9000 rokmi. Tento objav zmení naše poznatky o domestikácii koní a kultúrnej evolúcii v neskorom neolite. Civilizácia z al-Maqaru bola veľmi rozvinutá,” uviedol al-Ghabban, ktorý dodal, že vek nálezov potvrdilo aj rádiokarbónové datovanie a testy DNA na ľudských pozostatkoch.

Informácie pochádzajú z webstránky bbc.co.uk.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili najstaršie obydlie vo Veľkej Británii

Britskí archeológovia z University of York a University of Manchester objavili pozostatky najstaršieho obydlia na území Veľkej Británie. Kruhová štruktúra nachádzajúca sa na nálezisku Star Carr neďaleko mesta Scarborough vznikla podľa odborníkov približne v roku 8500 p.n.l. To je o 500 rokov skôr než doteraz najstaršie obydlie objavené v mestečku Howick.

V Egypte objavili sarkofág s múmiou ženy

Egyptskí archeológovia objavili v oáze Baharíja nachádzajúcej sa približne 360 kilometrov juhozápadne od Káhiry sadrový sarkofág obsahujúci múmiu ženy alebo dievčaťa z obdobia pred približne 2300 rokmi. Informoval o tom generálny tajomník Najvyššej rady pre pamiatky Egypta Zahi Hawass.