Objav chrámu v egyptskom Fajjúme odhaľuje záhady starovekých stavebných techník

Tím egyptských archeológov objavil v meste Fajjúm na juhozápade krajiny celý rad stavieb, ktoré by mohli poskytnúť dôležité údaje, akým spôsobom v období Strednej ríše postupovali pri stavbe chrámu. Informoval o tom egyptský minister kultúry Farúk Husní.

Medzi nájdené stavby patria administratívne budovy, sýpky a paláce patriace pravdepodobne kňazom chrámu zasväteného bohyni úrody Renenutet, krokodíliemu bohu Sobekovi a sokoliemu božstvu Horovi.


“Tento nález možno považovať za jeden z najdôležitejších objavov vo Fajjúme, pretože odhalil zvyšky všetkých architektonických prvkov, z ktorých sa skladal chrám v časoch Strednej ríše,” upresnil Záhí Hawás, generálny tajomník egyptského pamiatkového úradu.


Ako dodal, jediným v celistvosti zachovaným chrámom zo Strednej ríše je Medinet Mádí, dokončený za vlády faraóna XII. dynastie Amenemheta IV. (1808-1799 pred n.l.).


Objav vo Fajjúme objasňuje techniku, akou starí Egypťania kládli vápencové dlaždice na podlahu monumentu, z každej strany obklopenej sochami sfingy. Nález odhaľuje aj techniku stavby stien z tehál uplácaných z bahna.


Medzi nájdené predmety patria pečatidlá kňazov bohyne Renenutet s hieroglyfickými nápismi, vápencová socha bez hlavy, bronzová socha ženy a papyrusové zvitky s textami v gréčtine a egyptskom démotickom písme.


Niektoré z papyrusov obsahujú kráľovskú korešpondenciu – napríklad list manželky Ptolemaia I. kňazovi bohyne Renenutet. Pisateľka v ňom adresátovi ďakuje za veľkolepé chrámové služby, upresnil Hawás.


Amenemhet IV. mal spolupanovníka Amenemheta III., jedného z najväčších panovníkov Strednej ríše, uzatvára americký odborný časopis Archaeologist.


12 dem ed


Copyright © TASR 2006
Zdroj: http://cestovanie.sme.sk/clanok.asp?cl=2670721

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Objavili cestu lemovanú sfingami

Egyptskí archeológovia objavili v Luxore cestu lemovanú sochami sfíng, ktorá viedla do chrámu starovekej bohyne-matky Mut. Oznámil to egyptský minister kultúry Farúk Husní. Na ceste objavili celkovo 12 sôch sfíng, pričom väčšine z nich chýbajú hlavy. Na sochách je vytesané meno faraóna Nachtnebefa, ktorý vládol v rokoch 380 až 362 p.n.l. Novoobjavená cesta sa spomína v mnohých starovekých textov, archeológovia ju však až doteraz nedokázali lokalizovať.