Občania testujú novú dočasnú zeleň v historickom centre

Obrázok k článku

Vyskúšať, ako Banskoštiavničania a návštevníci mesta prijmú novú zeleň v historickom centre, je účelom nového dočasného trávnika, ktorý mesto inštalovalo za súsoším Svätej trojice na rovnomennom námestí. Ako pre agentúru SITA uviedol vedúci oddelenia kultúry na banskoštiavnickom mestskom úrade Rastislav Marko, v Banskej Štiavnici sa dlhodobo diskutuje o tom, či do centra mesta zeleň patrí, pretože z historického jadra Banskej Štiavnice ju pri jeho rekonštrukcii odstránili. „Preto sme sa rozhodli skúsiť dočasnou inštaláciou, ktorá nie je trvalým zásahom do jadra mesta, ako ľudia novú zeleň prijmú. Budeme testovať, ako budú trávnik využívať a či ho budú považovať na pozitívne oživenie jadra,“ povedal Marko. Trávnik má byť inštalovaný tri až štyri mesiace, potom sa na základe dopytu rozhodne, či ho budú inštalovať aj na budúci rok, prípadne sa vybuduje trvalý. Prvé skúsenosti krátko po inštalácii sú podľa Marka pozitívne, ľudia ho využívajú na posedenie, deti na hry.
Inštalácia trávnika stála tisíc eur a mesto ju financovalo cez medzinárodný projekt ViTo (Integrovaný mestský rozvoj vitálnych historických miest ako regionálnych centier v juhovýchodnej Európe) z eurofondov. V krátkom čase má k nemu ako druhá časť tej istej iniciatívy pribudnúť aj oddychová zóna pre rodiny s deťmi. Tá má byť pred súsoším Svätej trojice, pričom viaceré prvky budú trvalé. Náklady na jej vybudovanie budú podľa Marka asi sedemtisíc eur.

 

Foto z pripravy: Ivan Ladziansky,

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Trenčín: HB Reavis o Auparku nechystá masívnu kampaň

Investor Auparku v Trenčíne nechystá pred referendom o stavbe masívnu kampaň. Pripravuje len trojrozmerný model, ktorý si budú môcť ľudia prezrieť na verejne prístupnom mieste v centre mesta. „Nevylučujeme prezentáciu cez schránky, ale nejakú masívnu kampaň cez miestne média nechystáme,“ povedal hovorca HB Reavis Slovakia Roman Karabelli.

Odpovede

  1. Banskoštiavničanom ( z

    Banskoštiavničanom ( z centra) bude úplne jedno, či na námestí trávnik je, alebo nie. Okolití majú záhradku a tí, ktorí sú zo sídliska, si v rámci voľného času s deťmi/vnúčatami v snahe pobyť v zeleni zvolia iné riešenie, ako poležkať na námestí. Viem, neznie to moderne, ale  nebudem ďaleko od pravdy.  Takže mi vychádza, že trávnik je budovaný pre turistov (o.k.).

    Trávnik na dlažbe, ak má byť slušným zeleným trávnikom, na ktorom sa dá posedieť,  potrebuje  oveľa viac vody, ako trávnik, ktorý je v prirodzenejšom prostredí – kde môže prekoreniť. To sú náklady navyše. Plus obťažovanie najbližších obyvateľov pri navážke a likvidácii substrátu a trávnych kobercov mi nepríde ako zanedbateľné.

     Beriem to ako inštaláciu, sezónnosť a tak mi to príde ako vtipné riešenie. Nič menej a nič viac. Tým vôbec nechcem povedať, že trávnik v priestore historickej zástavby – námestia popieram z nejakého princípu.  

    Detské ihrisko v takomto prostredí je podľa mňa blbosť na trertiu. Deti sú fajn, ale isto prežijú, ak ihrisko nebude práve na takomto mieste. Skôr ich rodičia, ak im dokážu sprostredkovať zážitok bez zábavných trendy aktivít

    v centrách historických miest, budú na inej  úrovni, ako tí, ktorí budú centrum BS považovať pre deti za neatraktívne bez  preliezačiek (stále mám na mysli riešený priestor s ponukovým trávnikom – samozrejme v iných  častiach mesta, alebo vo dvoroch sa deti môžu vyhrať na akýchkoľvek tématických  ihriskách).

     

  2. .. dovolím si s komentárom

    .. dovolím si s komentárom “evi” nesúhlasiť. ako jeden z autorov viem oponovať hneď na viacero tvrdení.

    “..obyvatelia ktorí sú zo sídliska, si v rámci voľného času s deťmi/vnúčatami v snahe pobyť v zeleni zvolia iné riešenie, ako poležkať na námestí.” sama som bola náhodným svedkom rozhovoru, kedy sa mamičky na tržnici na Križovatke (opačná strana mesta) bavili, že sa pôjdu s deťmi prejsť na Trojicu, že si na trávniku môžu pobehať, vyblázniť sa. mamičky si pritom môžu dať kávu z miestnej reštaurácie. pri našom pozorovaní sme zistili, že pomer návštevníkov/obyvateľov je síce väčší, no čím stále viac využívajú trávnik a celú inštaláciu obyvatelia mesta a práve centra. a to je len jeden príklad. na druhú stranu čo je na tom “zlé” že trávnik budú využívať návštevníci mesta? ak to má prispieť k zvýšeniu povedomia o Banskej Štiavnici, absolútne mi to neprekáža!

    “.. obťažovanie najbližších obyvateľov pri navážke a likvidácii substrátu a trávnych kobercov mi nepríde ako zanedbateľné.” myslíte ten jeden a pol dňa kedy sa na Trojičnom námestí reálne pohybovali mechanizmy? to sme už naozaj taký pohodlný, aby sme to považovali za obťažovanie? áno bývanie v centre má svoje plusy a mínusy a keď sa rozhodnem, že v centre chcem bývať, tak do toho idem s vedomím, že občasne pri podujatiach, inštaláciách a pod. budem mať zvýšený diskomfort. ak sa to dá vôbec tak povedať!

    “..Detské ihrisko v takomto prostredí je podľa mňa blbosť na trertiu ” ani ste zámer a podobu ihriska nevideli a už hodnotíte. na toto je jediné slovné spojenie.. to je také slovenské!

    zaujímalo by ma či ste bol/bola na námestí počas dňa. námestie bez ľudí sa zrazu naplnilo ľudmi, ktorí nielen prechádzajú, ale aj v jeho priestore zostávajú. a to bol náš primárny zámer. nič viac a nič menej! vrátiť na námestie život. .. jediným negatívom zostáva stále parkovanie a pohyb aut v celom priestore námestia..

  3. Vážená pani evi,
    váš

    Vážená pani evi,

    váš príspevok obsahuje niekoľko kategorických vyhlásení, ktoré chvalabohu nezodpovedajú skutočnosti. Štiavničanom z centra nie je jedno, či na námestí trávnik je, alebo nie je. Dokázali to tým, že trávnik brigádnicky budovali, že ho chvália a sami na ňom vylihujú. “Obťažovanie” počas inštalácie im prišlo asi zanedbateľné. 

    Pod trávnikom je zemina, takže trávnik sa môže prekoreniť. Keď sme ho kládli v časoch najväčších horúčav, mali sme obavy, dnes našťastie krásne prosperuje. Staráme sa oň, ale polievať ho, vďaka zrážkam, skoro netreba.

    Detske ihrisko na námestí tiež nie je blbosť na tretiu. Bude stáť na dvorčeku pred Základnou umeleckou školou. Deti tam čakajú na začiatok hodiny a po nej, kým pre nich prídu rodičia. Sami si ten priestor vybrali, keď sa tam vešajú na zábradlie a zoskakujú z nízkeho múrika. My priestor iba dorobíme, na zem položíme gumu a rozložíme Tuli vaky, postavíme lavičky, strom a na stenu múrika pripevníme lano a pár horolezeckých úchytov. Okrem týchto dvoch častí (trávnika za stĺpom a tzv. detskej obývačky), pribudnú aj štyri objekty pred Berggerichtom, z toho dva opäť s trávnikom. Prikladám obrázok.

    Nie že by inštalácia mala samé pre, a žiadne proti. Ale odporučil by som každému, kto sa pustí do kritiky, aby si to, čo sa chystá zotrieť, aspoň pozrel. A vážil silné slová. Kritizuje sa vždy ľahšie, ako robí. Dnes inštaláciu slávnostne  otvárame, prídte sa pozrieť ako ju štiavničania prijmú! 

     

  4. Ospravedlňujem sa všetkým,

    Ospravedlňujem sa všetkým, ktorých som sa dotkla.  Dovolila som si vysloviť súkromný názor, poznačený skúsenosťami a profesiou. Isto som nemala v úmysle útočiť na úsilie skrášľovacích snažení obyvateľov.

     

    1. Milá Evi,
      bolo iba otázkou

      Milá Evi,

      bolo iba otázkou času kedy navštívim BS a pôjdem si pozrieť námestie.  Vyčítajú Ti kategorické vyjadrenia, mne sa zasa vyjadrenia reagujúcich zdajú priveľmi odvážne. Musím ale povedať, že ich snaženie hodnotím skôr pozitívne, aj keď na nejaké seriózne hodnotenie by som si ešte pár rokov počkal. Píšem to iba takto sucho, pôvodný text radšej ani nezverejním, nemám chuť zasa niekomu niečo vysvetľovať ako som čo myslel. Pozri fotky, uvidíš sama.

       

                                                                                                                                                             Srdečne zdraví Milan

      https://picasaweb.google.com/milan.babik/TrojicneNamestieBS?authkey=Gv1sRgCK-ostSHy4zpkAE

       

  5. Evi človek naozaj občasne

    Evi človek naozaj občasne zhodnotí veci podľa svojich doterajších skúseností. nič vážne sa nestalo. len sme si to vysvetlili. včera bolo oficiálne otvorenie celej inštalácie a bolo to super! ľudí bolo tak akurát. javí sa, že náš zámer vrátiť život na námestie vo všedné dni sa vydaril. pekný deň :)

  6. Ďakujem za fotodokumentáciu,

    Ďakujem za fotodokumentáciu, naživo som to zatiaľ nevidela.  Inštalácia sa uchytila, zeleň má patričnú starostlivosť. Môj pôvodný názor (  na trávnik na dlažbe; preinvestované financie neadekvátne efektu ) zostáva nezmenený, okrem – dobrovoľne až radostne  priznávam – detského ihriska (predpokladala som, že má byť na tom trávniku niekde uprostred námestia).  Miesto, vzor a hlavne farebnosť – klobúk dolu – veľmi vydarené! 

    Stromčeky sú v inštalácii trávnika ako výtvarna jemne  zbytočné.  

    P.S. Vĺčik, pre druhýkrát – nemusíš tupiť nože… 

     

  7. Ako to vyzerá s odstupom

    Ako to vyzerá s odstupom času? Mrzí ma, že som to naživo nikdy nevidela. Realizácia žije? Nemôžem cestovať a tak ani niektoré veci zažiť. Ale zvedavosť ma neopustila :-)

Comments are closed.