O výťah na Trenčiansky hrad má mesto stále záujem

Obrázok k článku, zdroj: http://www.trencin.sk/17555

Vedenie mesta Trenčín má záujem o dlhopripravovaný projekt vybudovania lanovky na hrad. Hovorí sa o ňom už od roku 2004. „Mesto Trenčín má eminentný záujem na vybudovaní výťahu na hrad a bude sa snažiť na to získať prostriedky z eurofondov, prípadne takzvaných nórskych fondov,“ uviedol pre agentúru SITA trenčiansky primátor Richard Rybníček. Na projekt tak stále chýbajú peniaze, podľa hovorcu mesta Richarda Nemca by výťah na hrad finančne vychádzal na asi 3,5 milióna eur.

Lanovka má zvýšiť turistický ruch a sprístupniť hrad i lesopark Brezina aj pre menej pohyblivých či starších turistov. V súčasnosti sa sem dá dostať iba pešo. Na zámer projektu je už spracovaná projektová dokumentácia pre územné rozhodnutie, ktoré je aj vydané. Zároveň bol celý zámer posudzovaný procesom EIA. „Pretože tu ide o sprístupnenie nielen hradu, ale aj lesoparku Brezina, má tento zámer širší rozmer,“ skonštatoval Nemec.

Nástupná stanica výťahu by mala byť v átriu pri mestskom úrade, výstupná zase neďaleko Čerešňového sadu. Odtiaľ by mala byť trasa smerujúca k južnému opevneniu hradu, a potenciálne možnému vstupu do areálu. „Nástupná stanica v átriu má svoju väzbu aj na možnosť revitalizácie celého tohto miesta, kde je tiež vypracovaná štúdia a zámer je tak reálny,“ tvrdí Nemec. Výťahom bude kabína pre 16 ľudí, ktorá pôjde po jednej koľajnici kotvenej v teréne.

V minulosti boli aj iniciatívy zo strany súkromných investorov, ktorí chceli vybudovať výťah kotvený nad múzeom kolies a hotelom Tatra, v hradnom brale. Tento zámer však zamietli pamiatkari najmä pre statické poruchy a celkovému sadaniu hradnej skaly.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články