O pamätník v Krpáčove sa obec nedokáže postarať

Obrázok k článku

Obec Dolná Lehota v okrese Brezno už z vlastných prostriedkov nezvláda údržbu Pamätníka Druhej československej paradesantnej brigády, ktorý od 70. rokov minulého storočia stojí v nízkotatranskej lokalite Krpáčovo. Žiada preto štát, konkrétne ministerstvo kultúry, aby pamätník prevzalo do svojho majetku. Ako pre agentúru SITA uviedol starosta Dolnej Lehoty Štefan Bella, pamätník by podľa jeho predstavy mohlo spravovať, prípadne aj vlastniť, banskobystrické Múzeum SNP, podobne ako pamätník v Nemeckej či Kališti. Obec so zhruba 740 obyvateľmi nemá dosť prostriedkov na jeho údržbu, naposledy do nej investovala pred štyrmi rokmi zhruba 900-tisíc korún (29 900 eur). “V máji z neho odpadol približne 10-tonový betónový blok, našťastie nikoho neprivalilo. Na opravu obec nemá,” povedal Bella. Pripomenul, že pamätník je národnou kultúrnou pamiatkou.

Podľa riaditeľa Múzea SNP Stanislava Mičeva je stav pamätníka v Dolnej Lehote jedným z dôsledkov toho, že na Slovensku chýba akákoľvek koncepcia starostlivosti o pamätné miesta. “V zásade sa s tým nikto nezaoberá. Tu nejde len o Dolnú Lehotu, ale napríklad aj o Kremničku a iné miesta. Takýchto miest ja na území Slovenskej republiky niekoľko a vždy sa hasia len havarijné stavy. Obec Dolná Lehota nie je schopná sa o pamätník postarať, ale nie všetky pamätníky môže spravovať Múzeum SNP – už sme prevzali národnú kultúrnu pamiatku Kalište, Pamätník Nemecká a Múzeum tokajíckej tragédie v Tokajíku,” uviedol Mičev. Dodal však, že rozhodnutie nie je na ňom, ale na ministerstve kultúry, bez jeho súhlasu múzeum správu pamätníka prevziať nemôže. Prijať by sa však malo koncepčné rozhodnutie, ako postupovať pri ochrane pamätných miest.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

V Liptovskom Mikuláši na bývalom židovskom cintoríne postavia pamätník

Člen prezídia Ústredného zväzu židovských náboženských obcí Juraj Turčan na pracovnej návšteve Liptovského Mikuláša dňa 19. februára 2011 informoval o zámere postaviť v meste v priestoroch bývalého židovského cintorína pamätník. “Mal by ľuďom pripomínať, že park v ktorom sa nachádzajú, slúžil predtým ako cintorín. Bude vybudovaný na náklady Židovskej náboženskej obce. Pozostávať by mal z pamätnej tabule a časti zachovaných pôvodných náhrobkov, ktoré boli z cintorína v roku 1982 odstránené. Dnes ich vo svojich priestoroch uskladňujú Verejnoprospešné služby mesta. Autorom pamätníka by mal byť umelec z Liptovského Mikuláša. Človek, ktorý má k tomuto mestu a miestu vzťah,” vyslovil želanie.

Cintorín sovietskych vojakov obnovili za vyše 20 tisíc eur

Cintorín sovietskych vojakov na Bôriku v Žiline zrekonštruovali za vyše 20 tisíc eur, ktoré zaplatila ruská ambasáda. Ako agentúru SITA informoval hovorca mesta Martin Barčík, centrálny pamätník spolu s podstavcom a piliermi vyčistili a zakonzervovali. Na schody okolo pamätníka položili novú dlažbu a múr dostal novú omietku. Pre úpravu cintorína Červenej armády sa rozhodli pri príležitosti budúcoročného 65. výročia skončenia druhej svetovej vojny.

Slovenské múzejníctvo signalizuje SOS

Ak štát SNM neposkytne peniaze, hrozí prepúšťanie a zatvorenie niektorých expozícii: BRATISLAVA 17. mája (SITA) – Slovenské múzejníctvo je v hlbokej kríze, tvrdí generálny riaditeľ Slovenského národného múzea (SNM) Peter Maráky. Šéf najväčšieho múzea v SR tvrdí, že “jediné, čo môžeme v tejto chvíli signalizovať slovenskej verejnosti je – SOS, SOS, SOS”. Dôvodom krízy slovenských múzeí a galérií je podľa Marákyho viac. Hlavným však je liberalizácia cien energií, po ktorej kultúrnym inštitúciám pohltia väčšinu z ich prostriedkov prevádzkové náklady.