O Hlohovský zámok sa hlásia údajní dediči po Erdődyovcoch

Obrázok k článku

O Hlohovský zámok prejavili záujem údajní dediči po rodine Erdődyovcov, posledných súkromných vlastníkoch tejto národnej kultúrnej pamiatky pred jej zoštátnením. Zatiaľ však nepredložili žiadne dokumenty, ktoré by potvrdzovali ich nárok na majetok. Mestské zastupiteľstvo v Hlohovci odmietlo s údajnými dedičmi akúkoľvek diskusiu. Zámok patrí mestu, primátor Miroslav Kollár vyhlásil, že vždy bude chrániť vlastníctvo mesta Hlohovec.

 

Podľa riaditeľa Vlastivedného múzea v Hlohovci Jozefa Urminského sa údajní dediči po Villiamovi Erdődym zaujímajú aj o hnuteľný majetok zo zbierkového fondu múzea, o ktorom sú presvedčení, že pochádza zo zámku. Odvolali sa pritom na informáciu, že inventár zámku bol po jeho zoštátnení deponovaný do Františkánskeho kláštora, kde v súčasnosti múzeum sídli. Urminský tvrdí, že to bolo oveľa zložitejšie, pretože inventár bol odvážaný na Červený Kameň, do Budmeríc a na ďalšie miesta. Urminský tiež upozornil na skúsenosť z nedávnej minulosti, keď chcel stovky hektárov pozemkov po Erdődyovcoch získať vydržaním muž menom František Pevný, ktorý neskôr prišiel s dokladmi na meno František Xavér Erdődy. Na kataster doručil notárom overené dokumenty, ktoré však boli falošné. Krajský súd v Nitre falošného potomka Erdődyovcov pred piatimi rokmi poslal za podvod do väzenia. Podľa Urminského by sa témou nároku na majetky po Erdődyovcoch mali zaoberať právni zástupcovia oboch strán.

 

Hlohovský zámok je národnou kultúrnou pamiatkou, poznačený je však dlhodobým chátraním. V minulosti mal viacerých vlastníkov, prepychové sídlo z neho urobil rod Erdődyovcov. V roku 1945 bol zámok zoštátnený a do majetku samosprávy sa dostal až po roku 1999. Približne pred tromi rokmi sa do postupnej obnovy rozsiahleho objektu pustili dobrovoľníci zo združenia Zámok Hlohovec. Mestské zastupiteľstvo v Hlohovci vo štvrtok odsúhlasilo vypovedanie nájomnej zmluvy občianskemu združeniu, s tým, že obnova dominanty mesta bude pokračovať. Mesto Hlohovec mieni do obnovy zámku v najbližších dvoch rokoch investovať podľa primátora Miroslava Kollára zhruba 3 – 3,5 milióna eur z vlastných a externých zdrojov.

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články