O divadelných budovách v strednej Európe

Zamyslieť sa nad budovami stánkov divadelnej kultúry nabáda návštevníkov Výstavného pavilónu Podhradie Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave jeho najnovšia výstava. Výstava Za každodennosťou: Divadelná architektúra v strednej Európe vznikla v rámci medzinárodného projektu TACE – Divadelná architektúra v strednej Európe. Vďaka spolupráci SNM a Divadelného ústavu Bratislava sa pokúša nájsť odpoveď napríklad na otázku, či reprezentuje Slovenské národné divadlo slovenskú architektúru. Kladie taktiež otázky o možnosti existencie národných divadiel na začiatku 21. storočia a ide aj ďalej, keď sa pýta, či vôbec existuje národná architektúra alebo výhradne globálny rukopis. Agentúru SITA o tom informovala Dana Tomečková z Divadelného ústavu.

Výstava predstavuje spolu 70 divadelných budov a vývoj ich podôb, ktorý je zaujímavý aj vďaka multikultúrnemu zloženiu strednej Európy. Každú krajinu pritom zastupuje približne desať budov či priestorov pre divadlo. Ich prezentácie rozdelili autori výstavy na dve základné osi: podľa súčasného štátneho usporiadania a na líniu chronologickú. Tento koncept sa preniesol aj do architektonického stvárnenia expozície, ktorá pripomína notovú osnovu.


Výstava bude tento a budúci rok putovať po všetkých stredoeurópskych metropolách. Vo Výstavnom pavilóne Podhradie na Žižkovej 14 v Bratislave sa dá navštíviť do 10. októbra 2010, denne okrem utorka od 10:00 do 17:00.


Odborným garantom projektu TACE pre Slovensko je Archív architektúry Oddelenia architektúry Ústavu stavebníctva a architektúry Slovenskej akadémie vied. Viac o projekte a aj o výstave možno nájsť na webstránkach: http://www.theatre.sk a http://www.theatre-architecture.eu.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenské národné múzeum ponúka novú vstupenku

Návštevníci Slovenského národného múzea (SNM) v Bratislave môžu navštíviť na jednu vstupenku sedem múzeí, ktoré pod neho spadajú. Týka sa to Prírodovedného múzea, zrekonštruovanej budovy a expozície Múzea židovskej kultúry na Židovskej ulici, Múzea kultúry Chorvátov na Slovensku v Devínskej Novej Vsi a štyroch budov múzeí na Žižkovej ulici – teda Archeologického múzea, Múzea kultúry karpatských Nemcov, Múzea kultúry Maďarov na Slovensku a Výstavného pavilónu Podhradie.