Novým generálnym riaditeľom SNM je Rastislav Púdelka

Výberová komisia dňa 18. januára 2010 po vypočutí kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea odporučila ministrovi kultúry vymenovať do funkcie víťaza výberového konania Rastislava Púdelku, riaditeľa SNM – Múzea Slovenských národných rád v Myjave. Výberového konania sa zúčastnili štyria kandidáti, ktorí splnili stanovené podmienky potrebné na výkon tejto funkcie a boli pozvaní na vypočutie. Minister kultúry odporúčanie výberovej komisie akceptuje, nový generálny riaditeľ SNM by sa mal funkcie ujať od 1.2.2010.

Tlačový referát MK SR

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Uchádzači o post generálneho riaditeľa SNG

Do výberového konania na post generálneho riaditeľa Slovenskej národnej galérie (SNG) sa prihlásili štyria uchádzači. Záujem o tento post majú kurátor a riaditeľ Galérie Jána Koniarka v Trnave Vladimír Beskid, kurátor Galérie Cypriána Majerníka v Bratislave Richard Gregor, pracovník ministerstva vnútra a vedúci oddelenia stredovekých fondov a bádateľne pobočky Štátneho archívu Bratislava v Skalici Anton Konečný a poverená generálna riaditeľka SNG Alexandra Kusá. Agentúru SITA o tom informoval hovorca Ministerstva kultúry (MK) SR Jozef Bednár. Podľa rozhodnutia výberovej komisie všetci štyria uchádzači o kreslo šéfa národnej galérie spĺňajú podmienky na výkon funkcie.

Cieľom nového šéfa SNM je upevnenie postavenia múzea

Upevniť postavenie Slovenského národného múzea (SNM) ako centrálnej múzejnej inštitúcie Slovenska aj významnej vedeckej, kultúrnej a verejnej inštitúcie je hlavným cieľom Koncepcie rozvoja Slovenského národného múzea (SNM) na obdobie rokov 2010 – 2016. Na Riaditeľskej rade SNM ju 18 riaditeľom múzeí patriacich pod SNM predstavil nový generálny riaditeľ SNM Rastislav Púdelka. Riaditeľská rada SNM sa zišla po prvý raz od zvolenia nového generálneho riaditeľa 29. marca. Agentúru SITA o tom informovala Markéta Plichtová z oddelenia prezentácie a marketingu SNM. Vedenie národného múzea chce do roku 2016 okrem iného obnoviť sídlo SNM v Bratislave, budovy múzea v Martine, hrady, ktoré má v správe a svoje reštaurátorské dielne.

Maďarič menoval šéfa SĽUK-u a odvolal šéfa národnej knižnice

Juraj Hamar je novým šéfom Slovenského ľudového umeleckého kolektívu (SĽUK). Novému riaditeľovi SĽUK-u dnes odovzdal minister kultúry Marek Maďarič menovací dekrét. Ako ďalej agentúru SITA informoval tlačový referát Ministerstva kultúry SR, pri tejto príležitosti vyzval Marek Maďarič Hamara pred zamestnancami súboru k rozšíreniu náplne činnosti a programovej koncepcie SĽUK-u tak, “aby táto inštitúcia nielen prezentovala na profesionálnej úrovni tradičnú ľudovú kultúru, ale aby prevzala na seba aj úlohu starostlivosti o ňu”. Juraj Hamar vo funkcii nahrádza Petra Litomerického, ktorý ešte v decembri 2009 požiadal ministra kultúry o uvoľnenie z funkcie riaditeľa SĽUK-u dohodou k 28. februáru.

Odpovede

  1. Novým generálnym riaditeľom SNM je Rastislav Púdelka

    Novým generálnym riaditeľom SNM je Rastislav Púdelka

    BRATISLAVA 19. januára (SITA) – Slovenské národné múzeum bude mať od 1. februára nového generálneho riaditeľa – Rastislava Púdelku. Súčasný riaditeľ pobočky Slovenského národného múzea (SNM) – Múzea Slovenských národných rád v Myjave vyhral konkurz, na ktorom sa zúčastnili štyria uchádzači. Výberová komisia odporučila ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi vymenovať Púdelku do funkcie generálneho riaditeľa národného múzea po tom, ako v pondelok 18. januára vypočula všetkých kandidátov na túto pozíciu. “Minister kultúry odporúčanie výberovej komisie akceptuje, nový generálny riaditeľ SNM by sa mal funkcie ujať od 1. februára 2010,” informoval agentúru SITA hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

    Predchádzajúceho generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea Petra Marákyho odvolal minister kultúry Marek Maďarič 24. augusta 2009. Zástupcovia múzea ako aj rezortu odmietali hovoriť o dôvodoch odvolania. “V tejto chvíli toto rozhodnutie nebudeme komentovať, minister pri svojom rozhodnutí postupoval v súlade so zákonom o výkone práce vo verejnom záujme,” povedal po Marákyho odvolaní hovorca ministerstva Jozef Bednár. Výberové konanie na pozíciu generálneho riaditeľa bolo vypísané 26. októbra 2009. Maráky (1950) bol riaditeľom SNM od septembra 2002, do národného múzea však prišiel pred 22 rokmi. Okrem iného bol v rokoch 1998 až 2002 generálnym riaditeľom sekcie kultúrneho dedičstva na ministerstve kultúry.

    V rezorte kultúry sú v súčasnosti neobsadené posty generálnych riaditeľov aj v ďalších kľúčových inštitúciách – Slovenského národného divadla a Slovenskej národnej galérie. Ku koncu februára odchádza zo svojho postu riaditeľ Slovenského ľudového umeleckého kolektívu.

    Slovenské národné divadlo (SND) je bez generálneho riaditeľa od konca augusta, keď Silvia Hroncová abdikovala po tom, čo jej vyjadrili nedôveru riaditeľ Opery SND Pavol Smolík a riaditeľ Činohry SND Štefan Bučko. Divadlu nedal nového šéfa ani konkurz z 11. decembra 2009. Nového generálneho riaditeľa by mal menovať minister. Rezort pôvodne avizoval, že jeho meno bude známe do konca minulého roka. Do vymenovania nového riaditeľa divadlo vedie šéf Opery Slovenského národného divadla Pavol Smolík. “Minister kultúry Marek Maďarič sa po prvom neúspešnom výberovom konaní na post generálneho riaditeľa SND stretol s niekoľkými osobnosťami nášho kultúrneho života a požiadal ich, aby v prípade záujmu o tento post vypracovali víziu riadenia, fungovania a smerovania SND. Išlo o predbežné, diskrétne rozhovory, preto nikto z oslovených ľudí od ministra kultúry nedostal jednoznačnú oficiálnu ponuku stať sa generálnym riaditeľom SND. Do konca januára sa s týmito ľuďmi minister kultúry opäť stretne a na základe týchto a ďalších rozhovorov rozhodne o ďalšom postupe,” uviedol pre agentúru SITA hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár.

    Začiatkom decembra 2009 požiadal ministra kultúry o uvoľnenie z funkcie riaditeľa Slovenského ľudového umeleckého kolektívu k 28. februáru 2010 Peter Litomerický. Litomerický požiadal o výpoveď dohodou bez udania dôvodu. Ministerstvo vypísalo 28. decembra 2009 na túto pozíciu výberové konanie. Prihlášky do konkurzu na jeho pozíciu možno posielať do 15. februára.

    O uvoľnenie z funkcie požiadala na základe osobných dôvodov ministra aj generálna riaditeľka Slovenskej národnej galérie. Katarína Bajcurová z vedenia galérie odišla po desiatich rokoch k 31. decembru 2009. “Po viac ako 10 rokoch vo vrcholnej vedúcej pozícii sa chce intenzívnejšie venovať svojmu povolaniu historičky umenia, ako kurátorka zbierok moderného a súčasného umenia,” informoval hovorca ministerstva kultúry Bednár. Marek Maďarič poveril vedením galérie od 1. januára Alexandru Kusú. Podľa Jozefa Bednára vypíšu konkurz na vedenie národnej galérie počas najbližších mesiacov.

Comments are closed.