Novou predsedníčkou Zväzu múzeí na Slovensku sa stala Iveta Kaczarová

Obrázok k článku

Novou predsedníčka, ktorú zvolili delegáti členských múzeí Zväzu múzeí na Slovensku (ZMS) na 27. Valnom zhromaždení v Banskej Bystrici, sa stala riaditeľka Novohradského múzea a galérie v Lučenci Iveta Kaczarová. Vystrieda tak riaditeľa Múzea mesta Bratislavy Petra Hyrossa, ktorý viedol organizáciu od roku 2011 a naďalej bude pracovať v Revíznej komisii ZMS.

 

„Je to veľká zodpovednosť, ale kolegovia, ktorí boli zvolení do predstavenstva sú veľmi aktívni a verím, že sa nám bude dobre spolupracovať v prospech rozvoja múzejníctva. Určite využijem svoje dlhoročné skúsenosti z praxe v prospech organizácie,“ uviedla pre agentúru SITA k svojmu zvoleniu Kaczarová. Predsedníčka od začiatku svojej činnosti v ZMS v roku 2011 presadzuje intenzívnejšiu spoluprácu zväzu s Radou galérií na Slovensku v rámci koordinácie spoločných projektov múzeí a galérií. Takýmto projektom je aj Noc múzeí a galérií, ktorá sa v tomto roku bude konať v sobotu 20. mája.

 

Iveta Kaczarová vyštudovala archeológiu na Filozofickej fakulte UK v Bratislave. Od roku 1982 pracovala v Novohradskom múzeu ako archeologička, dokumentátorka a od roku 1999 je riaditeľkou. Má bohaté skúsenosti s organizovaním medzinárodných podujatí, prípravou a realizáciou cezhraničných projektov. Dlhodobo spolupracuje s mestami, obcami, kultúrnymi a spoločenskými organizáciami a tretím sektorom.

 

Valné zhromaždenie ZMS prerokovalo aj pravidelný program, v rámci ktorého odovzdali pamätné listy a medaily oceneným pracovníkom v múzejníctve za rok 2016. Medzi ocenenými bol aj Zbyněk Zbyslav Stránský, ktorý dostal pamätnú medailu ZMS in memoriam za mimoriadny prínos k budovaniu československej a slovenskej muzeológie a šírenie jej dobrého mena v zahraničí a za zásluhy o vznik Zväzu múzeí na Slovensku.

 

Účastníci zhodnotili rok 2016 z pohľadu hospodárenia a plnenia programu činnosti zväzu. Po voľbe nového predstavenstva a revíznej komisie odsúhlasili rámcový program a návrh rozpočtu pre ďalšie obdobie. Z nových členov predstavenstva a revíznej komisie si následne účastníci zvolili predsedov týchto orgánov. Predsedníčkou Revíznej komisie ZMS sa stala riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

 

Medzi cieľmi zväzu na ďalšie obdobie sú aj pravidelné realizácie národných a nadnárodných podujatí zameraných na prezentáciu múzeí, najmä Noc múzeí a galérií, Dni európskeho kultúrneho dedičstva, Festival slovenských múzeí a spolupráca pri súťažiach Múzeum roka a Cena Andreja Kmeťa.

 

Zväz múzeí na Slovensku bol založený v roku 1990 ako profesijné záujmové združenie múzeí so sídlom v Banskej Bystrici. Hlavným poslaním zväzu je reprezentovať múzeá, presadzovať, obhajovať a rozvíjať ich spoločné práva a záujmy a podporovať múzejníctvo na Slovensku. Združuje 69 členských múzeí, z celkového počtu 94 múzeí evidovaných v Registri múzeí a galérií Slovenskej republiky.

 

Zdroj: http://www.muzeumbs.sk

 

 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická

Situácia vo financovaní slovenských múzeí je kritická. “Financie, ktoré sa múzeám dostávajú na ich činnosť, ani zďaleka nepokrývajú to, čo by mali múzeá plniť podľa zákona,” povedala dnes na tlačovej konferencii predsedníčka Zväzu múzeí na Slovensku Marta Janovíčková. Tejto téme sa bude venovať približne 100 delegátov na nadchádzajúcom 20. valnom zhromaždení zväzu múzeí.

Prezentáciu Bardejovského a Kremnického múzea predĺžia

BRATISLAVA 18. januára 2004 (SITA) – Prezentácia víťazných múzeí prvého ročníka súťaže Múzeum roka v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave bude otvorená o mesiac dlhšie, a to do konca februára. Ako agentúru SITA informovala Jana Mojžitová zo SNM, dôvodom je veľký záujem návštevníkov. Výstava ponúka prehliadku Šarišského múzea v Bardejove a Múzea mincí a medailí Národnej banky Slovenska v Kremnici.