Nové stavenisko pri Grassalkovičovej záhrade

24. júla 2008 – Starú budovu, v ktorej sa nachádzalo kino Hviezda na Námestí 1. mája v Bratislave, zbúrali. Namiesto nej postaví investor nový komplex, ktorého súčasťou bude aj kino.Ako pre agentúru SITA potvrdil zástupca staviteľskej spoločnosti Lighthouse Bratislava City Towers, s.r.o. Pavol Bobek, s výstavbou komplexu by mohli začať už v priebehu budúceho roka. Žiadosť o vydanie územného rozhodnutia podľa neho na stavebný úrad v Starom Meste už podali. Podľa staromestskej hovorkyne Aleny Kopřivovej sa už územné konanie o umiestnení stavby aj začalo. “Všetky stanoviská sú kladné, preto predpokladám, že by sme územné rozhodnutie mohli získať do konca roka,” uviedol Bobek. Po vydaní rozhodnutia požiadajú o stavebné povolenie, ak ho dostanú, môžu začať stavať. Výstavba projektu by sa podľa neho mohla skončiť do konca roka 2010.

Bobek zároveň konštatoval, že kino ostane v nových priestoroch zachované. Vyplýva im to aj z uznesenia, ktoré prijali poslanci mestského zastupiteľstva vlani v marci a následne z uzavretej kúpnej zmluvy. V nej sa spoločnosť zaviazala prevádzkovať v novovytvorenom objekte kino desať rokov. Podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej začne táto lehota plynúť až po nadobudnutí platného kolaudačného rozhodnutia. “Či bude kino fungovať aj po desiatich rokoch, bude záležať od verejnosti. Ak oň verejnosť bude mať záujem, nebudeme ho rušiť a budeme v jeho prevádzke pokračovať aj naďalej. Ak však verejnosť o kino nebude mať záujem, nebudeme robiť veci nasilu,” dodal Bobek.

Povolenie na odstránenie troch nadzemných podlaží bývalého kina Hviezda, lavičiek v bývalom Záhradnom kine, premietacích kabín a vonkajšieho oplotenia smerom do Banskobystrickej ulice povolilo Staré Mesto žiadateľovi Lighthouse Bratislava City Towers 2. apríla. Búracie práce sa začali v júni. Nový projekt má lokalite vdýchnuť nový život a aj vďaka priľahlým objektom ako je Park One a hotel Tatra ju má premeniť na plnohodnotnú vnútromestskú štvrť. Zahŕňa podzemné parkovisko, obchodnú pasáž, kino, multipriestor, administratívu, ateliéry a apartmány. “Chceme, aby sa multifunkčný priestor využíval aj inak ako len na premietanie, chceme, aby mal čo najširší záber. Mohol by sa využívať aj na rôzne kultúrne či spoločenské podujatia alebo prezentácie,” spresnil Bobek. Spoločnosť Bioscop, ktorá je personálne prepojená so spoločnosťou Lighthouse Bratislava City Towers, si kino kúpila od mesta za 60,1 milióna korún (takmer 2 mil. €). Predtým musela vyrovnať všetky vzťahy týkajúce sa objektu, zrušiť predbežné opatrenie a súdne spory iniciované nájomníkmi proti mestu Bratislava.

Dôvody, pre ktoré je nutná zmena, sú ekonomické aj staviteľské. “Ako klasické kino s jedinou sálou a zastaraným, maximálne opotrebovaným technologickým vybavením a inventárom nie je schopné konkurovať moderným viacsálovým multiplexom v nákupných centrách, ktoré však rovnako čelia problémom,” píše sa v marcovej tlačovej správe spoločnosti Bioscop. V roku 2005 prišlo v priemere na jedno predstavenie do Hviezdy 35 divákov, vzhľadom na 748 sedadiel je to vyťaženosť necelých päť percent. Počas nižších denných teplôt nedokázali majitelia obrovský priestor vykúriť, preto kino nefungovalo, v lete tam zase bola horúčava. Verejnosť stratila záujem o kino aj napriek cene lístka, ktorá bola asi o 30 až 40 percent nižšia ako v multiplexoch.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články