Nominácie architektonickej súťaže CE•ZA•AR 2011

Nominácia v kategórií Interiér, foto: Matúš Lago, Ladislav Slabey

Už o necelý mesiac udelí Slovenská komora architektov Cenu za architektúru – CE•ZA•AR 2011. Sošku CE•ZA•AR-a môže získať šesť diel autorov alebo autorských kolektívov spomedzi 18 nominácií, ktoré vybrala medzinárodná odborná porota. Komora udeľuje cenu za vynikajúci profesionálny výkon – zrealizované dielo architektonického umenia, ktoré významne prispieva k obohateniu hmotnej kultúry na Slovensku, s cieľom podporiť svojich členov – architektov v prezentácii ich tvorby a zároveň priblížiť význam architektúry a umeleckú hodnotu zrealizovaných diel verejnosti.

Slovenská komora architektov už po 10-ty krát organizuje súťaž CE•ZA•AR pre svojich členov, ktorí svoje diela zrealizované v ostatných dvoch rokoch prihlasujú do súťaže.

Aktuálny ročník charakterizuje rekordný počet prihlásených diel (spolu 99), ich vysoká kvalita, inovatívne prístupy autorov a výrazné zastúpenie mladej architektonickej generácie. Prihlásené diela hodnotila 7-členná medzinárodná odborná porota v zložení: Jiří Suchomel (CZ) – predseda poroty, Andrej Alexy (SK), John B.W. Bosch (NL), Aleš Burian (CZ), Peter Riepl (AT), Iľja Skoček (SK) a scénograf Peter Čanecký, (SK), ktorá je zárukou nestranného výberu nominácií a cien.

Porota po osobných obhliadkach vybraných diel zverejnila 18 nominácií v kategóriách: Rodinné domy, Bytové domy, Občianske a priemyselné budovy, Rekonštrukcia a obnova budov, Interiér a Exteriér.

Laureátov súťaže a víťazné diela, ktoré v tajnom hlasovaní vybrala porota sa dozvieme počas slávnostného galavečera 13. októbra 2011 v Starej tržnici v Bratislave.

„Bronzový domček CE•ZA•AR-a“ – sošku akademického sochára Jána Hoffstädtera si šiesti laureáti súťaže prevezmú počas galavečera od významných osobností spoločenského života a partnerov akcie.

Cena verejnosti – internetové hlasovanie – http://www.ce-za-ar.sk

Jedno dielo zároveň získa ocenenie Cena verejnosti na základe internetového hlasovania. Svoj hlas môžete udeliť jednej stavbe v každej kategórii. Výsledky hlasovania budú zverejnené počas slávnostného udeľovania cien 13. októbra a celkový víťaz internetového hlasovania si prevezme Cenu verejnosti.

Galavečer spojený s odovzdávaním cien CE•ZA•AR 2011 sa bude konať 13. októbra v Bratislave. Jeho televízny záznam bude odvysielaný na STV v priebehu novembra.
 

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Slovenská komora architektov oceňovala najlepších

BRATISLAVA – To najlepšie zo slovenskej architektúry za posledný rok ocenila tento týždeň Slovenská komora architektov. Cenu komory za architektúru CE.ZA.AR. 2004 udeľovala z 15 vybraných diel porota pod vedením profesora Petra Gála v kategóriách – bytové domy, občianske a priemyselné stavby, obnova a rekonštrukcia budov, interiér, rodinný dom a po prvýkrát aj v piatej kategórii exteriér.

Cena Dušana Jurkoviča pre Digital Park v Petržalke

Digital Park na Einsteinovej ulici v bratislavskej Petržalke získal tohtoročnú Cenu Dušana Jurkoviča, ktorú udeľuje Spolok architektov Slovenska. V jubilejnom 45. ročníku medzinárodná porota po prvý raz ocenila dielo zahraničných autorov a zdôraznila ich prínos do kontextu súčasného slovenského architektonického diania. Digital Park je dielom českých autorov Jakuba Ciglera, Vincenta Maraniho, Petra Kuželu, Ondreja Hrozinku, Tomáša Bímu a Jana Hofmana. Ocenenie tohto tímu je prejavom otvorenosti voči európskemu trhu, ako aj vzájomných a tradičných kultúrnych vzťahov.