Noc kostolov ponúkne hudbu aj ochutnávky omšových vín

Katedrálny chrám svätého Jána Krstiteľa v Trnave, foto: Kamil Nováčik

Počas Noci kostolov bude v piatok 1. júna sprístupnený aj jeden z najstarších kostolov na Slovensku, Rotunda sv. Juraja v Nitrianskej Blatnici z 9. storočia. Otvorený bude aj posledný kostol postavený v období tvrdej normalizácie, Kostol narodenia Panny Márie v Zelenči z roku 1973. Noc kostolov začína vo všetkých zapojených chrámoch jednotne o 18:00 a otvorí ju zvonenie zvonov. Do podujatia je prihlásených najmenej 180 kostolov a modlitební rôznych cirkví z celého Slovenska.

Ich správcovia pripravili pre návštevníkov bohatý kultúrny i duchovný program. V trnavskej Bazilike sv. Mikuláša bude znieť židovská hudba kapely Pressburger Klezmer Band, v Katedrále sv. Jána Krstiteľa hudba bez nástrojov skupiny Close Harmony Friends a v Kostole Najsvätejšieho srdca Ježišovho zaspieva finalistka Superstar Paulína Ištvancová. V maličkom Kostole sv. Heleny priamo na pešej zóne bude o svojom vzťahu k Bohu hovoriť spisovateľ Daniel Hevier. V kostoloch v Dechticiach, Dolnej Krupej, Solčanoch a niektorých ďalších bude možnosť ochutnať omšové víno, v Rišňovciach v Nitrianskom okrese ponúknu čerstvo upečený chlieb. Množstvo kostolov bude mať sprístupnené kostolné veže, niektoré otvoria podzemné krypty.

Noc kostolov má v Európe šesťročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná vlani. Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. Počas Noci kostolov

    Počas Noci kostolov sprístupnia katedrálne krypty

    PREŠOV 29. mája (SITA) – Prehliadka krypty, dialóg Na telo medzi duchovným a návštevníkmi chrámu, posielanie prosieb Nebeskému Otcovi v lampiónoch šťastia alebo premietanie filmov, to je krátky výber podujatí, ktoré pripravila Gréckokatolícka cirkev pre návštevníkov 16 chrámov v prešovskej archieparchii počas Noci kostolov 1. júna. Organizátori pripravili program, ktorý môže zaujať nielen z duchovného, ale aj kultúrneho a historického hľadiska. Ako uviedol pre agentúru SITA jeden z organizátorov diakon Rudolf Hreňo, Noc kostolov je určená všetkým, ktorí majú otvorené srdce pre Boha, ale aj pre tých , ktorí do chrámov nechodia.

    „Cieľom tohto podujatia je samostatné priblíženie sa cirkvi k ľuďom. Aby človek, ktorý prechádza okolo chrámov si nemyslel, že sa v nich nežije, že sa tam len modlí a rozjíma. Aby vošiel dnu , cítil atmosféru pokoja, počas rozhovoru aj počas spovede a komunikovania s kňazom,“ uviedol Hreňo.

    Noc kostolov bude prebiehať jednotne od 18:00 do 24:00. V katedrále sv. Jána Krstiteľa v Prešove sprístupnia v tento deň putovnú relikviu sv. Cyrila, ktorá v rámci prípravy na Jubileum 1150. výročia príchodu svätých slovanských apoštolov na naše územie putuje po slovenských kostoloch. Večer sa verejnosť bude môcť zúčastniť prehliadky krypty, ktorá sa otvára iba raz v roku – na Sviatok všetkých svätých, tentoraz pôjde o výnimku. Sú v nej pochovaní viacerí biskupi, medzi nimi aj blahoslavený Pavol Peter Gojdič aj mnohí mnísi, ktorí budovali chrám s jeho kúriou. Hreňo uviedol, že sa tu nachádza osem samostatných krýpt a niekoľko hromadných. Nočná návšteva chrámu ponúka aj katechézu o blahoslavených biskupoch mučeníkoch Petrovi Pavlovi Gojdičovi a Vasiľovi Hopkovi. Raritou chrámu je verná kópia Turínskeho plátna, ktoré sú iba tri na celom svete.

    Na Sídlisku III v Chráme blahoslaveného hieromučeníka Petra Pavla Gojdiča je program zameraný na odkrytie svätých miest (Jeruzalem) nazvané Putovanie Bibliou s fotografiami a odborným výkladom. V tomto chráme chystajú aj akciu Na telo, kde budú ľudia odpovedať na otázky, ktoré im na lístočkoch prichystali duchovní.

    V chráme na Sekčove je v ponuke gospelová hudba v podaní skupiny Anastasis, ale aj premietanie filmu Duša surferky.

    Zaujímavé programy pripravili aj v ďalších mestách. Vo Svidníku v Chráme Božej Múdrosti bude program zameraný na duchovno a históriu. V Starej Ľubovni v Chráme Matky Ustavičnej Pomoci zaznie hudba v podaní žiakov umeleckej školy a chystá sa tu aj sviečkový pochod. Všetky aktivity sú zverejnené na http://www.nockostolov.sk podľa krajov.

  2. Počas Noci kostolov bude

    Počas Noci kostolov bude otvorených najmenej 170 chrámov

    BRATISLAVA 31. mája (SITA) – Minimálne 170 kostolov a modlitební rôznych cirkví sprístupnia pre verejnosť na Slovensku v piatok 1. júna v rámci podujatia Noc kostolov. Zvony začnú do kostolov pozývať pred 18:00, podujatie potrvá do polnoci. Prihlásené sú rímskokatolícke, gréckokatolícke a evanjelické kostoly, označené sú jednotnou vizualizáciou, visiacimi bannermi z veží. Agentúru SITA o tom informovala Lucia Drábiková z Arcibiskupského úradu v Trnave.

    Okrem kostolov budú otvorené aj pre verejnosť bežne nedostupné miesta, ako sú krypty či kostolné veže. Pripravené sú aj komentované prehliadky, koncerty, premietania, výstavy či divadelné predstavenia, niekde aj ochutnávky omšových vín. Vstup na všetky podujatia Noci kostolov bude bezplatný.

    Podujatie Noc kostolov má v Európe viacročnú tradíciu. Po prvý raz ju zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 prebieha aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná vlani, v tomto roku sa k Trnavskej arcidiecéze pridali aj Košická arcidiecéza, Nitrianska, Žilinská, Banskobystrická a Spišská diecéza, gréckokatolícke eparchie, ale aj ďalšie cirkvi.

    Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

  3. Noc kostolov pritiahla

    Noc kostolov pritiahla desaťtisíce návštevníkov

    TRNAVA 12. júna (SITA) – Noc kostolov využilo na návštevu niektorého z chrámov v Trnavskej arcidiecéze 28 tisíc ľudí. Dlhé rady sa tvorili pred kryptou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, aj pod vežou Baziliky sv. Mikuláša v Trnave. Tento kostol navštívilo podľa organizátorov 3 500 ľudí, na vežu vystúpilo 2 000 z nich. V katedrále narátali organizátori 4 000 návštevníkov. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Arcibiskupského úradu v Trnave Lucia Drábiková. Druhý ročník Noci kostolov sa 1. júna konal aj v ďalších slovenských diecézach. Ďalší sa v slovenských chrámoch bude konať 24. mája 2013.

    Cieľom Noci kostolov je otvoriť ich na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne nechodia do kostola, aby mali možnosť spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

    Noc kostolov v Európe po prvý raz zorganizovali v Rakúsku v roku 2005, od roku 2009 je aj v Českej republike, kde sa v roku 2011 zapojilo už viac ako 900 kostolov a modlitební. Na Slovensku bola po prvý raz zorganizovaná vlani.

Comments are closed.