Noc kostolov iba pre veriacich?

Obrázok k článku

Noc kostolov bude na Slovensku aj v tomto roku, ale už bez organizačného zastrešenia Trnavskou arcidiecézou. Každá zúčastnená farnosť si podľa hovorcu arcidiecézy Dušana Kolenčíka pripraví program sama. Tretia Noc kostolov sa bude konať 24. mája od 18:00 do 24:00.

Z listu Arcibiskupského úradu v Trnave organizátorom vyplýva, že tohtoročný program by mal byť duchovnejší ako v minulosti. Arcidiecéza im pripomína usmernenia Liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska, podľa ktorých nemožno kostoly považovať za bežné verejné priestory, ktoré sú k dispozícii pre zhromaždenia akéhokoľvek druhu. “Bolo by chybou vytvoriť pri príležitosti Noci kostolov z našich chrámov len viacúčelové sály alebo kultúrne domy. Treba sa snažiť účastníkom a návštevníkom ponúknuť práve to posvätno, ktoré dnes mnohí ľudia hľadajú,“ píše arcidiecéza organizátorom.

Noc kostolov začal na Slovensku v roku 2011 organizovať emeritný trnavský arcibiskup Róbert Bezák. Pre návštevníkov kostolov bol pripravený atraktívny kultúrny program, vyhliadky z kostolných veží, ale niekde napríklad aj ochutnávky omšových vín alebo čerstvo upečeného chleba. K Trnavskej arcidiecéze sa pridali aj ďalšie, vlani sa k podujatiu prihlásilo zhruba 170 kostolov a modlitební rôznych cirkví.

V Trnavskej arcidiecéze pritiahla vlaňajšia Noc kostolov až 28-tisíc ľudí. Dlhé rady sa tvorili pred kryptou v Katedrále sv. Jána Krstiteľa, aj pod vežou Baziliky sv. Mikuláša. Cieľom podujatia je otvoriť kostoly na niekoľko hodín pre verejnosť a ponúknuť zaujímavý program aj ľuďom, ktorí bežne do nich nechodia, aby mali možnosť nahliadnuť a spoznať krásu katedrál, kostolov, kaplniek, pastoračných centier, modlitební, kláštorných záhrad, ale aj krýpt či veží.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Odpovede

  1. “Z listu Arcibiskupského

    “Z listu Arcibiskupského úradu v Trnave organizátorom vyplýva, že tohtoročný program by mal byť duchovnejší ako v minulosti. Arcidiecéza im pripomína usmernenia Liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska, podľa ktorých nemožno kostoly považovať za bežné verejné priestory, ktoré sú k dispozícii pre zhromaždenia akéhokoľvek druhu. “Bolo by chybou vytvoriť pri príležitosti Noci kostolov z našich chrámov len viacúčelové sály alebo kultúrne domy. Treba sa snažiť účastníkom a návštevníkom ponúknuť práve to posvätno, ktoré dnes mnohí ľudia hľadajú,“ píše arcidiecéza organizátorom.

    Kam naspäť sa to zase pozerajú naši spiatočnícki otcovia biskupi. Minulý rok ma Noc kostolov zastihla v Nitre a chuť navštíviť netradičné miesta nechýbala. Program bol však natoľko fádny, pre ateistu až odpudivý. Ekumenická pobožnosť, litánie a podobné “atrakcie”. To považujem za internú vec veriacich a nemal by som chuť rušiť ich svojou prítomnosťou a počúvať polohlasné repetitívne zvuky modlitieb. Je to ich rituál z ktorého sa takýmto postojom snažia spraviť kultúrnu akciu pre verejnosť. Ja si skôr prídem obzrieť architektonické detaily a umeleckú výzdobu chrámu inokedy, keď bude kostol ponorený do ticha…

    Nech si kresťania robia vo svojich svätostánkoch čo chcú, je to ich právo a v podstate ma to nemusí vôbec zaujímať. Ale odporučenie Liturgickej komisie Konferencie biskupov Slovenska vlastne popiera myšlienku celej akcie, ktorá na svojom webe charakterizuje svoj zmysel v prvom bode takto: Noc kostolov je “pozvaním pre všetkých ľudí dobrej vôle k spoločnému stretnutiu a k objavovaniu krásy kresťanských výtvarných a architektonických pokladov”. 

Comments are closed.