Nitra: Židovská náboženská obec chce obnoviť starý cintorín

Židovská náboženská obec v Nitre chce obnoviť starý židovský cintorín na sídlisku Klokočina. Na ploche šiestich hektárov sa tu nachádza približne 5000 hrobov. Cintorín je značne zanedbaný. Na projekte jeho obnovy sa podieľa Katedra záhradnej a krajinnej architektúry Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre. Študenti 4. ročníka spracovali niekoľko návrhov revitalizácie cintorína. “Komplexne riešia drobnú architektúru – mobiliár, dlažby, prehodnotenie komunikácií, zeleň, sadové úpravy a zároveň trochu inak funkčne členia cintorín oproti súčasnému stavu,“ uviedol pre agentúru SITA Štefan Lančarič z Útvaru hlavného architekta na nitrianskej radnici. Návrhy však rešpektujú základné rozdelenie cintorína na ortodoxnú a neologickú časť. Starší cintorín, kde pochovávali len ortodoxných židov, bol založený okolo roku 1750, neologická časť bola pribudla v roku 1860.

Ako ďalej povedal Lančarič, Židovská náboženská obec si teraz môže vybrať buď jeden z návrhov, alebo vytvoriť projekt syntézou viacerých. Na základe projektu chce žiadať finančnú podporu z eurofondov. Ak sa jej nepodarí získať dostatok peňazí na obnovu, chce cintorín aspoň zakonzervovať a uchovať v lepšom stave než je v súčasnosti.

Na židovskom cintoríne sú pochované viaceré významné osobnosti ako rabín Ezechiel Baneth, učenec známy aj za hranicami monarchie. Zomrel v povesti svätca a jeho hrob sa stal pútnickým miestom. Leží tu aj bohatý obchodník Jozef Engel, ktorý bol známym ľudomilom a v čase hospodárskej krízy rozdával jedlo chudobným Židom i Nežidom. Na svojich predkov si sem chodievajú zaspomínať návštevníci zo zahraničia, najmä z Izraela. Hroby však musia hľadať, pretože neexistuje plán toho, kde je kto pochovaný.

Židovská náboženská obec v Nitre vznikla už v roku 1750. Z tohto mesta pochádza aj najstaršia zmienka o židovskej osade na Slovensku. Už tzv. Zoborská listina z roku 1113 spomína Mons Judeorum, čiže židovský vrch. Od 14. apríla 1942 bolo z Nitry deportovaných 4363 židov do koncentračných táborov. Dnes ich tu žije už len zopár.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články