Nitra: V hradnej katedrále pohľadajú dôkazy o hrobe svätého Svorada

V Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade budú archeológovia hľadať dôkazy o tom, že tu bol pochovaný svätý Svorad – patrón Nitry. Jeho údajný hrob tu našli na jeseň minulého roka pri výskume východnej časti katedrály.

Objavili pozostatky krypty zrejme z 11., prípadne z 12. storočia. O uložení ostatkov svätých Svorada a Benedikta v hradnom chráme hovorí písomný dokument Život svätých pustovníkov Svorada – vyznávača a Benedikta – mučeníka z polovice 11. storočia. „S dosť veľkou pravdepodobnosťou sa našla časť hrobky svätého Svorada. Uvidíme, či sa to potvrdí alebo nie a či sa tam nájdu nejaké ďalšie nálezy,“ povedal pre SITA riaditeľ Archeologického ústavu SAV v Nitre Matej Ruttkay. Výskum potrvá do začiatku júla. Počas Cyrilo-metodských slávností, ktoré bývajú v prvé júlové dni, by mal byť otvorený pre verejnosť.



   Od polovice júla sa začnú práce na prezentácii východnej časti katedrály. Výsledky bádania archeológov majú byť sprístupnené verejnosti do konca roka. Záujemcovia o históriu uvidia okrem iného múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. Existujú dva možné varianty prezentácie – drahším je sklenená podlaha, lacnejšie by bolo zachovať priestor otvorený, pre zábradlie by však zostalo menej miesta na pohyb návštevníkov. „Mne osobne sa viac páči sklenená podlaha, ale uvidíme, ako sa nakoniec rozhodnú architekti a ako to schváli Krajský pamiatkový úrad v Nitre,“ uviedol Ruttkay.



   Archeológovia objavili aj viaceré murivá, ktoré sú staršie ako z polovice 11. storočia. Podľa niektorých vedcov pochádzajú až z obdobia Veľkej Moravy. Mohlo by ísť o stopy po prvom kresťanskom kostole na našom území, ktorý dal podľa písomných prameňov v roku 833 postaviť knieža Pribina. Nájdené kusy malty sú totiž veľmi podobné tým, ktoré sa našli v násype veľkomoravského valu na hrade. Jednoznačné dôkazy však chýbajú. Podarilo sa tu nájsť aj vyše 20 stredovekých hrobov, zaujímavým objavom bola kostra nedonoseného novorodenca, pochovaná v drevenej rakvičke.



   Ako informoval Ruttkay, Biskupský úrad Nitra neuspel so žiadosťou o finančné prostriedky z Nórskeho finančného mechanizmu na obnovu viacerých častí areálu hradu a katedrály. Pokúša sa však získať peniaze zo štrukturálnych fondov a iných zdrojov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra: V hradnej katedrále predstavia archeologické nálezy

Výsledky archeologických výskumov v Katedrále svätého Emeráma na Nitrianskom hrade bude môcť vidieť aj verejnosť. Biskupstvo pripravuje stálu prezentáciu, ktorá bude novou atrakciou pre návštevníkov hradu. Pozrieť si tu budú môcť zrekonštruované a osvetlené múry kostola s výklenkami z obdobia gotiky, ktoré sa našli pod podlahou dnešného Dolného kostola. „Budú pod sklom, schváliť to však najprv musia pamiatkari,“ informoval agentúru SITA nitriansky diecézny biskup Viliam Judák. Až po ich súhlase sa môže začať pracovať na realizácii prezentácie.

Výročie posvätenia katedrály sv. Emeráma

Veriaci v Nitrianskom biskupstve si v piatok 20. novembra pripomenuli sviatok Výročia posvätenia svojho katedrálneho chrámu. Zasvätený je svätému mučeníkovi Emerámovi a jeho história je spojená s prvým kresťanským chrámom v stredovýchodnej Európe, ktorý dal v roku 829 postaviť v Nitre knieža Pribina. Nitrianska katedrála je sídlom biskupstva, ktoré preukázateľne jestvovalo už v roku 880, teda ešte za života svätého Metoda. Katedrála – bazilika na Hrade v Nitre je zložená z troch kostolov.