Nitra a Okolie 3 z 3

Obnova.sk Foto

Zámok Topoľčianky
Zámok v okrese Zlaté Moravce je národnou kultúrnou pamiatkou. Od čias Márie Terézie ho vlastnili štyri generácie chorvátskeho rodu Keglevičovcov. Gróf Ján Keglevič dal zbúrať renesančné krídlo kaštieľa a postaviť klasicistické. Súčasťou krídla je dvadsať metrov vysoká zámocká kupola. Zdobia ju 180 rokov staré nástenné maľby z rúk viedenských majstrov.V tomto krídle je múzeum. Do roku 1918 boli majiteľmi zámku Habsburgovci Jozef August Habsburg a jeho manželka Augusta, ktorá bola vnučkou Sissi. Augusta nechala v múzeu album fotografií svojej babičky a jej manžela cisára Františka Jozefa.

Po odchode Habsburgovcov sa stal zámok letným sídlom československých prezidentov od Tomáša G. Masaryka po Antonína Zápotockého.

Zámocký park je druhým najstarším parkom na Slovensku. V listinách sa spomína pred dvesto rokmi, no jeho výsadba sa pravdepodobne začala už na prelome 16. a 17. storočia. Na rozlohe 31 hektárov rastie 280 druhov drevín. O najväčšiu zbierku javorov sa zaslúžil August Habsburský. Vstup do parku je voľný.

Zámocké múzeum je otvorené od utorka do piatku od 9. do 15. hodiny a počas víkendu od 12. do 16. hodiny. Dospelí platia 45 korún, deti 25 korún, zahraniční turisti 90 a 50 korún. Telefón: 037/630 11 11.

Obnova.sk Foto

„Turisti objavujú Nitru,“ hovorí vedúca Nitrianskeho informačného systému Ivona Fraňová. „Mnohých z nich však strácame, keď neuvidia, čo chcú. Stáva sa, že sa nedostanú na hrad alebo do Diecéznej knižnice, keď sa tam správcovia cirkevných objektov práve nenachádzajú. Chýba im lanovka, ktorá je vyše desať rokov nefunkčná.“ Kým doteraz sa ich pozornosť upriamovala najmä na Nitriansky hrad, veľký záujem začína byť o židovské objekty synagógu a cintorín. Tí, ktorí sa po rokoch do mesta pod Zoborom opätovne vrátili, sú prekvapení, že ožíva. V tomto roku je dosť francúzskych turistov.

Nové články 1x za mesiac na váš eMail.

Nerozosielame spam! Prečítajte si naše podmienky použitia.

Súvisiace články

Nitra a Okolie 1 z 3

Arborétum Mlyňany
Nachádza sa v ňom 2300 druhov vždyzelených drevín a krov. Predstavuje najbohatšiu zbierku drevín v strednej Európe. Založil ho uhorský šľachtic Štefan Ambrózy Migazzi pred stodesiatimi rokmi. Pozýva na prechádzku náučnými chodníkmi cez Ambrózyho park, po expozícii Severnej Ameriky a po východoázijskej ploche.

Nitra a Okolie 2 z 3

Drážovský kostol
Zasvätený svätému Michalovi možno vidieť na ceste z Nitry v smere na Topoľčany. Je kultúrnou pamiatkou z prvej polovice 11. storočia, má predrománsku a tri románske fázy. Nachádza sa na slovenskej päťdesiatkorunáčke. Kostol je vzdialený asi dva kilometre od Nitry.